Учители

OneNote – от класната стая до училището

Доста неща се промениха от началото на учебната година за училищата, които трайно въведоха OneNote в учебно-образователния процес, пише блогът на един от най-популярните софтуери в света – Office на лидера в бранша Microsoft.

„Това е най-значимият и органичен процес, случвал се някога при нас“, споделя директор на училище в Сейнт Томас.

Създателите на OneNote споделят, че са получили отлична обратна връзка от преподавателите за възможностите на инструмента, както и идеи за подобряването на работата им в клас. Всичко това е било веднага включено в приложението, за още по-високо качество на услугата.

От старта на масираната кампания за използването му от октомври 2014 г. насам, се наблюдават резултати, които дори надминават очакваните. Учителите са създали три пъти повече виртуални тетрадки в последния месец в сравнение с месеца на старта на проекта. Всичко това води и до все по-широкото му ползване сред учениците.

OneNote е инструмент, който великолепно отговаря на нуждите на всеки един учител, що се касае до бърза и качествена комуникация с неговите ученици от разстояние.

„Работата ми е динамична и разнообразна“, споделя Аманда Просър от австралийско училище и добавя: „OneNote ми дава възможността да се съсредоточа във важните неща от всекидневните ми задължения в училище и да определя точните приоритети в тях“.

OneNote без съмнение е изключителна придобивка за всеки иновативен учител, но виртуалната тетрадка отдавна е излязла извън пределите на образователната сфера и в нейните достойнства вече са се убедили специалисти в съвсем различни области. Те споделят, че възможностите на платформата помагат по най-добрия начин за задоволяването на техните административни нужди.

Microsoft разработи допълнение на OneNote Class Notebook – OneNote Staff Notebook. Това е приложение, което също като основното, позволява на образователният лидер да създаде лично работно пространство на всеки член на персонала си и му дава възможност за достъп до споделена в групата информация. Staff Notebook е добра възможност определена група, администрация или персонал (създадено е за учебна среда, но възможностите му се простират и извън нея) да бъде по-ефективен като спестява време и получава допълнително улеснение в работата си.

OneNote е безплатно приложение, което инсталирано на всякакво устройство дава достъп до информация от всяко място в света, свързано с интернет.

Какви са предимствата на OneNote Staff Notebook?

Пространство за сътрудничество

Организиране на срещи на персонала. Тясната интеграция с мейл-клиента Outlook, както и с офис пакета на Microsoft дава възможности за допълнителна информация, напомняния, уточнения и бележки

Инициативи. Съхраняване и достъп до пълните подробности по различни проекти в компанията или организацията

Статистически данни за развитието на персонала.

Възможности за дискусии и споделяне на идеи и информация

Съдържание на библиотеките

Политика на компанията, информация за процедури и изисквания, вътрешни правилници – всичко се намира на едно място и е достъпно по всяко време от всяко място.

Дати и крайни срокове за събития, календари, бележки и списъци със задачи

Персонални „виртуални тетрадки“ OneNote

Професионално развитие и професионално обучение е важен аспект за всеки учител и преподавател. Използването на личния бележник или „виртуална тетрадка“ на член на персонала е начин да улови насоките и тенденциите за неговото професионално развитие. Тук съществува и обратната връзка, в която чрез поведението си членът на екипа дава много информация на лидера си.

Наблюдение над класната стая. Използването на OneNote, независимо в каква сфера, е модерен начин за осъществяване на процес на сътрудничество, комуникация и обучение. Възможностите сме ги споменавали, но ще ги подчертаем отново – водене на бележки, достъп до библиотека с материали, споделяне на информация и мултимедия – снимки, видео и аудио файлове, много полезния инструмент, с който ръкописният текст се превръща в печатен.

Учебни планове и обратна връзка. Обратната връзка в целия процес също е сведена до елементарни нива на сложност. Тя става в реално време и през всякакво устройство. Тя дори може да не е обявена като „обратна връзка“, тъй като информация за нея се черпи от поведението на ползващия приложението.

Оценка. Тя е свързана с работата във „виртуалните тетрадки“ и има отношение и към процеса на обратна връзка.

Комуникация с родителите. Инструментът е особено полезен и в комуникацията между учител – родител, тъй като с няколко прости стъпки двете страни могат да обменят информация за напредъка на ученика, както и да коментират възможностите за подобряване на постиженията или пътят на детето след това образователно ниво.

Работата с OneNote, независимо дали е Staff или Class е интуитивна и лесна. С помощта на проста настройка, лидерът на персонала може бързо да се създаде една тетрадка, в която хората могат да си сътрудничат бързо и ефективно в реално време.

От компанията разработчик на това безценно приложение изказват своите благодарности към всички, които с ползването му и даването на обратна връзка са допринесли за това да го направят безценен инструмент в ежедневната работа на иновативните учители и ученици. Освен това Microsoft разкрива и плановете си за доусъвършенстване на платформата и анонсират достигането им до още повече професионални кръгове от всякакви обществено-социални и бизнес среди.

Още информация от blogs.office.com

Още информация от onenote.com