Мнения

Office 365 повишава качеството на образованието!

Резултатите на студентите и преподавателите в образователните институции, които ползват облачната услуга на Майкрософт Office 365 се подобряват, отчитат от компанията след серия от задълбочени анализи по темата.

Тези услуги, чието качество безспорно е най-добро при Майкрософт, осъществяват истинска революция в начина на преподаване и обучение, като това се отнася особено много за райони като Централна и Източна Европа.

Доказателство за това са няколко учебни заведения от тези региони, които споделят своите впечатления и опит от ползването на платформата. Това са Училищния център Скофя Лока в Словения, Едукатива в Румъния, ТЕИ Каламата в Гърция, Козмински университет в Полша, Университетът в Марибор и Вайкистес Содас в Литва.

Техните цели, свързани с използването на Office 365 са били свързани с няколко основни фактора.

На първо място подобряване на комуникацията. Платформата на практика дава неограничени възможности на ползващите я да комуникират в реално време и да работят заедно по различни проекти, независимо в коя точка на света се намират. Ползването на Microsoft Lync Online е допълнително улеснение за обучението им.

Повишаване на производителността е сериозна цел, която се постига с лекота с използването на услугите на Office 365. Платформата помага на училищата да се освободят от неефективността на управлението на електронната поща с помощта на Mirosoft Exchange Online, а също така да подобрят обмена на знания с Microsoft SharePoint Online.

Не на последно място е моментът на финансовите ползи. Скъпата поддръжка и губенето на време за нея вече са далечен спомен за тези, които преминават на Office 365. Сега отговорността за всичко това, както и за безпрецедентната сигурност на личните данни се прехвърля изцяло на неуморните разработчици на платформата.

„Технологиите са мощен двигател на икономическия растеж и конкурентоспособността и благодарение на иновациите се създават нови компании, а с това и нови работни места в целия свят“, коментира президентът на Майкрософт за Централна и Източна Европа Дон Грантъм.

„За нас е чест и привилегия, че можем да работим с толкова много образователни институции и така да станем част от успеха на работещите и обучаващите се там. Технологията Office 365 подобрява резултатите на учащите се, а също така улеснява работата на техните преподаватели“, добавя още той.

От какво имаха нужда обаче гореспоменатите учебни заведения и успяха ли да стигнат до него с ползването на Office 365?

School Center Skofja Loka искаше да засили широчината на погледа си в областта на образованието и да намери правилните решение за развитието на своите ученици и академичен персонал. Това е постигнато благодарение на страхотните комуникативни възможности на платформата. Списъкът с адреси и контакти на възможни партньори вече превишава 2000 имена.

В Educativa път се повишава ефективността. Там вече с лекота отговарят на повече от 25 000 еклетронни запитвания с искания за информация за образователни услуги и продукти, консултирани са над 3200 учащи се през 2011/2012 г. След съвместната работа с Office 365 Educativa вече може да консултира около 600 учащи се във всеки един момент – два пъти повече от преди.

„Интеграцията между Exchange Online и нашият съществуващ Microsoft Outlook клиент мина безпроблемни“, споделя Богдан Кочиш, бизнес мениджър в компанията.

„Сега ние не просто имаме надеждна мейл-платформа, но и благодарение на инструмент като SharePoint можем да управляваме по-лесно документите си и по този начин да обменяме знания“, допълва той.

Технологичният образователен институт (TEI) на Каламата е една от първите публични институции за висше образование в Гърция, която използва Office 365. С технологията, в институцията вече могат да се отделят повече средства и ресурси за изследвания и образование и всичко това при обновяване до защитена, по-надеждна комуникация и платформа за сътрудничество. Office 365 позволява на ИТ отдела по-добре да се съсредоточи върху критични проекти. Това включва два финансирани от ЕС проекта, които имат за цел да предоставят цифрови услуги, вариращи от управление на персонала към административна задача за подкрепа на цялата академична общност на TEI Каламата.

В университета Козмински имат дългосрочна визия за развитието на сътрудничество със своите възпитаници и използва платформата точно за тази цел. Office 365 е позволил на университета, за да даде на студентите имейл акаунти, които остават с тях след дипломирането, и така по-лесно да поддържат връзка с университета. Широко е застъпена възможността за настоящите студенти да се консултират с преподавателите си и със свои колеги посредством видео-разговори и мигновени съобщения с Lync Online.

Университетът по икономика и бизнес в Марибор търси ефекта на сътрудничеството и го получава с помощта на Office 365. По-добрата комуникация и съвместна работа на 4-те хиляди студенти и преподаватели там е факт.

„Office 365 е предоставил на всички наши студенти и преподаватели инструменти  да общуват централизирано и да си сътрудничат и те използват тази възможност за различни задачи“, разказва д-р Само БОбек, декан на Факултета по икономика и бизнес.

В детската градина Vaikystes Soda в Литва пък използват облачната технология за подобряване на комуникацията между учебното заведение и родителите на децата, които го посещават. Там са избрали Office 365, за да рационализират управлението на вътрешните си документи и да генерират силна връзка между учители и родители.

„Родителите на децата предучилищна възраст трябва да знаят, че децата им прекарват дните си спокойно и целенасочено всички, докато се забавляват“, казва Аустея Ландсбергиене – създател и директор на Vaikystes Soda.

„Участието на родителите в образователния процес може да се гарантира само чрез ежедневна комуникация, взаимодействие и обмен на информация. На тях им се дава възможността да намерят цялата информация, от която се нуждаят, а така също и да я проверяват практически навсякъде, по всяко време на компютър, мобилен телефон или таблет. Това без съмнение дава възможност на родителите да имат значително по-голямо участие в цялостния учебен процес“, допълва тя