Училища

MIT окупира върха, СУ единствен български в подреждането на QS

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е единственото българско висше учебно заведение, което намери място в подреждането на международната мрежа за информация за образованието QS (Quacquarelli Symonds) за периода 2012 г.

Класацията се прави от девет години и подрежда по различни критерии 700 университета в света. СУ не е подреден на конкретно място, а е сред ВУЗ-овете, класирани на позиция 601+.

Рейтингът се прави след обстоен анализ на серия от фактори като репутация сред академичните среди, сред работодателите, цитиране на трудове от представители на университетите, съотношение преподаватели – студенти, дял на международните студенти и дял на чуждестранните преподаватели.

Първи тази година е MIT (Масачузетския Технологически институт), който изпреварва заемалият две години поред челното място английски Кеймбридж. Преди 12 месеца институтът в американския град Кеймбридж беше трети.

В MIT са отчетени завишения брой цитати от него, съотношението студент – факултет, както и увеличаването на чуждестранните преподаватели. Авторите на класацията твърдят, че неговите резултати са започнали плавно да се покачват от 2007 г. насам, когато е държал все още десетото място.

Третото място е за Харвард, който се качва с място нагоре от третото преди година. Смятаният според много специалисти за номер 1 в света имаше изключителен период от 2004 до 2009 година, когато беше окупирал върха в ранглистата.

Десятката се допълва от Лондонският университетски колеж, Оксфорд, Имперският колеж в Лондон, Йейл, Чикагският университет, Принстън и Калтек (Калифорнийски технологичен институт).

Виж цялата класация за 2012/2013

Виж класацията от миналата година