Мнения

Microsoft Office 365 стартира световна дарителска програма за неправителствени организации

Microsoft представи Office 365 for Nonprofits в световен мащаб чрез своята програма за дарение на софтуерни продукти, която епредназначена за неправителствени организации (НПО). В момента услугата е достъпна в 41 страни, включително България, и поетапно ще бъде активирана в общо 90 страни до юли 2014 г.

„Услугата представлява дарение за неправителствените организации на достъп до най-добрите съвременни облачни инструменти за производителност и екипна работа на Microsoft. По този начин компанията ще им помогне да спестят средства и време, като им осигури повече възможности да фокусират усилията си върху социално значимите каузи в сферата на здравеопазването, образованието и устойчивостта на околната среда“, заяви Жан-Филип Кортуа, президент на Microsoft International.

Според проучване, проведено от партньора на Microsoft в програмата за дарение на софтуер TechSoup Global, НПО посочват, че 4-те най-големи предимства на облачните системи са по-лесна ИТ администрация (79%), икономии на разходите (62%), по-ефективна работа в екип (61%) и сигурност на данните (54%).

В България от 4 години TechSoup Global се представлява от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), която е асоцииран партньор на TechSoup и осигурява възможност на българските  неправителствени организации и читалищата да се възползват от предоставяните по програмата софтуерни дарения.

„Със предоставянето на Microsoft Office 365 за НПО сектора гражданските организации ще имат достъп до още един инструмент, с помощта на който да оптимизират ИТ и да улеснят работата си, като насочат усилия основно към програмни дейности. Като се имат предвид нарастващите предизвикателства пред неправителсвтените организации по целия свят, по-важно от всякога е те да имат достъп до предимствата на облака, за да допринасят за повече социални промени“, заяви Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ. Фондацията е организация, регистрирана в обществена полза, чиято мисия е да насърчава различни общности да поемат отговорност и да работят активно за социално развитие, като използват пълноценно местни ресурси.

Office 365 for Nonprofits предлага на неправителствените организации достъп до винаги актуалната Office облачна услуга на Microsoft, включително:

•     Възможност за достъп до информация навсякъде –НПО имат възможност да работят от всяко място по всяко време като могат да достъпват своите документи и файлове чрез Office приложенията, оптимизирани за използване на персонални компютри, смартфони и таблети.

•     Добра работа в екип –НПО лесно могат да работят заедно, като използват познатите Office приложения за електронна поща, споделен календар, споделяне на документи и видео-конферентна връзка.

•     Лесно ИТ изпълнение – Достъп до лесен за използване панел за администрация и възможност за инсталация на Office без да се деинсталират предишни версии.

„Microsoft има дългогодишни традиции в сферата на филантропията, като предоставя на НПО сектора софтуерни дарения и парични помощи през последните 30 години. Само през фискалната 2013 г. Microsoft дари общо 795 милиона щатски долара в брой, софтуер и услуги на 70 286 НПО в повече от 115 страни по света. Office 365 for Nonprofits е нова, критична инвестиция на Microsoft към НПО общността в световен мащаб, за да могат неправителствените организации да рационализират своите ИТ и да насочат усилията си към социално значими каузи“, заяви Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

Нестопанските и неправителствени организации, които се интересуват от Microsoft Office 365, могат да проверят детайлите за участие и да поръчат дарения на адрес www.microsoft.com/office365nonprofits. Информация и ресурси за миграцията могат да бъдат намерени на http://fasttrack.office.com.