Мнения

Microsoft ICE „съшива” автоматично отделни снимки в обща панорамна

Microsoft Image Composite Editor (ICE) е безплатна програма, която автоматично подрежда като пъзел различни снимки на един природен, исторически или друг обект и ги превръща в голяма панорамна снимка на дадения обект.

 

Програмата е с интуитивен интерфейс – необходимо е само избраните снимки с drag & drop (влачене и пускане) да бъдат въведени с мишката в отворения прозорец на програмата, след което тя автоматично ги „съшива” една с друга в обща панорама на мястото. В случаите, когато снимките са несъвместими една с друга, т.е. не са на една и съща природна, историческа или др. забележителност, на екрана се показва съобщение за това.

 

След автоматичното „съшиване” на снимките една с друга е необходимо да изберем място (на твърд диск, преносим диск или др. устройства и/или носители), където да съхраним снимката и ако желаем да променим автоматично генерираното й име (което е комбинация от цифри) с избрано от нас.

 

Microsoft ICE също така ни предоставя опция по наш избор автоматично да изреже краищата на снимката (crop) в четириъгълник, когато отделните снимки (парчетата от пъзела), събрани в обща панорамна снимка, не формират четириъгълен правоъгълник.

 

Напълно безплатната програма може да бъде използвана в образователния процес при преподаване и учене с помощта информационна и комуникационни технологии, когато учениците работят с цифрови (дигитални) графични изображения.

 
Microsoft ICE може да бъде свалена от тук: http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ICE/