Мнения

Microsoft ще създаде възможности за 300 милиона младежи по света

Microsoft обяви старта на новата си глобална инициатива Microsoft YouthSpark, която има за цел да създаде възможности за 300 милиона младежи в повече от 100 страни по света през следващите 3 години. YouthSparkще предостави на младите хора шанса да планират и реализират пълния си потенциал чрез осигуряване на възможности за образование, заетост и предприемачество.

Microsoft инициира YouthSpark в отговор на нарастващите икономически и социални предизвикателства, пред които е изправена днешната младеж, както се подчертава и от доклада„Възможност за действие“ на Международната младежка фондация (март 2012 г.) Според документа близо 75 милиона млади хора по целия свят са били безработни през 2011 г. С нарастването на броя на младите хора по цял свят (1,2 милиарда), разликата между тези, които имат достъп и умения, за да бъдат успешни, и тези, които нямат, се задълбочава. Това е видно и от данните на Международната организация на труда от септември 2012 г., които показват, че настоящият световен коефициент на безработица сред младежите е 12.7%. Това е 2 пъти повече от коефициента сред възрастните и се очаква да нарасне до 12.9% до 2017 г.

В рамките на новата си инициатива,Microsoft ще подпомогне финансово неправителствени организации, които работят в помощ на младото население по цял свят, и стартира редица нови младежки граждански програми:

Ø  GiveforYouth, световна благотворителна пазарна платформа, насочена специално към набиране на средства за организации с нестопанска цел, които подпомагат младежки каузи по целия свят;

Ø  Microsoft YouthSpark Hub, онлайн място, където хората могат да изследват и имат достъп до всички младежки услуги, програми и ресурси, предоставяни от Microsoft и нейните партньори с идеална цел;

Ø  Microsoft InnovateforGood, глобална онлайн общност, която предоставя възможност на младите хора да си сътрудничат, да се вдъхновяват и подкрепят взаимно, използвайки технологиите, за да се постигне позитивна промяна в техните общности.

„Днес, поемаме ангажимент да помогнем на 300 милиона млади хора от цял ​​свят да постигнат мечтите си, като насочим гражданските си усилия и други ресурси на компанията за осигуряване на възможности за образование, заетост и предприемачество. Вярваме, че работата с нашите партньори ще ни позволи да дадем шанса на младите хора да променят света за себе си, и сме решени да направим точно това“, заяви Стив Балмър, главен изпълнителен директор на Microsoft.

Microsoft YouthSpark включва не само филантропия, но и обединява редица глобални програми, които предоставят на младите хора достъп до технологии и по-добро образование:

Ø  Office365 forEDU: Безплатни технологични инструменти за всички ученици и учители, подпомагащи обучението и екипната работа: електронна поща, мигновени съобщения, конферентен видео и гласов чат, както и онлайн редакция на документи.

Ø  Skype в класната стая: Безплатна световна общност, чрез която учителите да свържат своите ученици с други ученици и гост-лектори от цял ​​свят.

Ø  Партньори в обучението: Професионална програма за развитие за държавни служители, училищни ръководители и преподаватели, която да им помогне с нови подходи в преподаването и ученето чрез технологии за развитие на умения за XXIвек у студентите.

Ø  DreamSpark: Безплатен достъп до инструменти на Microsoftза дизайн и програмиране за студенти и преподаватели, с цел развитие на добри технически умения в критичен момент от развитието на ученика в гимназията и колежа.

Ø  Imagine Cup: Най-добрият технологичен конкурс за младежи, който предизвиква студентите да приложат своите знания и страст за разработване на технически решения за социално въздействие, ангажиращи игри и да демонстрират иновации, от които могат да се възползват други общности.

Ø  BizSpark: Софтуерна бизнес програма, която предоставя на младите предприемачи достъп до инструменти за разработка на софтуер на Microsoft и връзки с ключови играчи в индустрията, включително инвеститори, като по този начин им се помогне да започнат нов бизнес.

В рамките на премиерата на новата си глобална инициатива YouthSpark, Microsoft обявии своето сътрудничество с нестопански организации по целия свят, в т.ч. световни организации като GlobalGiving, TakingITGlobal и Международната младежка фондация, както и регионални организации с нестопанска цел като Silatech в Близкия изток, TheTrustforAmericaв Южна Америка и фондация АСЕАН в Азия. В САЩ Microsoft ще подкрепи 5 национални организации с нестопанска цел: Boys& GirlsClubsofAmerica, CityYear, Джуниър Ачийвмънт САЩ, NFTE (мрежа за преподаване на предприемачество) и YearUp.