Мнения

Microsoft създаде сензорния дисплей на бъдещето

Изследователи от Microsoft Research разработиха нова интересна технология, която може да подобри комфорта на работа с бъдещите телефони и таблети с Windows. Инженерите на софтуерния гигант създадоха прототип на сензорен мобилен екран, който реагира на движението на пръстите преди да бъде докоснат.

В резултат телефонът може да показва на потребителя менюта и контроли, според нуждата. Например, ако доближите пръста си към екрана, докато гледате видео, телефонът автоматично ще покаже контролите за сила на звука, възпроизвеждане и пауза. Ако отдалечите пръста си контролите ще изчезнат. Освен това технологията, наречена Pre-Touch регистрира и начина, по който държите телефона.

Ако например телефонът регистрира, че го държите с една ръка и доближавате палеца си към екрана, ще покаже меню, което е по-лесно за манипулиране с палец. Друг пример за гъвкавостта, предлагана от новата технология е, че един документен файл ще може да бъде избран с едно докосване, като динамично меню за работа с него ще изскача точно там където посочите с друг пръст, така, както ви е най-удобно.