Мнения

Microsoft създаде инструмент за визуално програмиране на игри за деца

Всъщност инструменталният пакет Kodu (http://fuse.microsoft.com/kodu/) не е съвсем „днешна новина“, но първоначално той беше достъпен само за гейм конзолата Xbox. Сега обаче в Microsoft са приспособили разработката си и за РС платформи и тя вече е достъпна за сваляне под формата на публична бета версия. Тази стъпка ще даде възможност инструментът ще може бързо да се сдобие с по-широка популярност, тъй като на заинтересованите деца и училищата няма да има трябват специални контролери – достатъчно е да разполагат с някакво РС.
 
Според шефа на подразделението Redmond FUSE (Future Social Experiences) Lab, Матю МакЛорин, главната цел на този проект е да помогне на подрастващото поколение да възприема компютрите не пасивно и консуматорски, а активно – създавайки самостоятелно нещо на тях.
Според официалната информация, първите изпитания на Kodu в няколко училища вече са дали отлични резултати – децата с удоволствие създавали нови виртуални светове, измисляли сюжети за собствени истории и работили съвместно по общи проекти.
 
Припомняме, че проектът Kodu беше представен за първи път преди година, по време на миналогодишното изложение за потребителска електроника CES 2009, а Xbox-версията на софтуера излезе през ноември, като оттогава досега е била свалена около 200 хиляди пъти.
 

Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg  и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/