Учители

Microsoft събра в Маями образователния елит Северна и Латинска Америка


Блогът за образование на Microsoft тази седмица обръща внимание на събитието, събрало някои от най-ярките образователни фигури – училищни лидери, политици и експерти в Северна и Южна Америка, които се опитват да проучат технологията и инструментите, които дават потенциала за революционни промени в преподаването и ученето.

Реалната промяна в класните стаи вече се случва и тя се дължи на цифровото съдържание, ползването на облачните услуги, глобалното сътрудничество, улеснено от социалните мрежи и мобилността.

Напредъкът е явен, но от особена важност е, да се погледне още по-напред в бъдещето, в следващата вълна от иновации, които отново ще разтърсят образователната сфера.

Повече от 15 държави от Латинска Америка заедно със САЩ и Канада участваха на форума Microsoft Innovative Educator (MIE) Experts и Microsoft Showcase Schools. Повече от 800 учители от над 150 училища ще демонстрират най-добрите достижения на съвременните технологии, приложими и прилагани в класната стая. И нещо по-важно – ще докажат и конкретните резултати от тях.

Тази година участниците в събитието са три пъти повече, като това е резултат от политиката на Microsoft за увеличаване на „световния фонд“ от новатори и сътрудници в образователната сфера.
 
До честта да се попадне в този образователен елит се стига трудно и я имат само тези, които с новаторското и креативно си мислене и смелост да експериментират в класната стая са създали нови подходи за преподаване и предаване на знания. Погледът отвъд настоящето трябва да се съчетава и с високо ниво на педагогическите умения – нещо, което участниците на форуми от такъв тип без съмнение притежават.

Нужно е да се отбележи, че световният софтуерен лидер, а от няколко години и образователен такъв Microsoft, дава равни възможности на всички. Те се изразяват в предоставянето на безплатни инструменти и технологии, включително Office 365 Pro Plus, достъп до облачни услуги и редица обучения. Срещу това те са свободни да се развиват и с идеите си да помагат на Microsoft да развива своите технологични продукти, така необходими за ежедневието на световното образование.

Тези експерти от всяка точка на света реално са хората, които движат напред световното образование. С техните идеи и съвети, те не само подсказват какво е бъдещето на технологиите в сферата, но и помагат за развитието на образователните институции по места.

Опитът променя живота. Това е заключението около което се обединяват „замесените“ в мисията, чрез собствените си знания и умения да направят живота по света по-добър.

Какво казват някои от тези образователни експерти.

Програмата Microsoft Innovative Educator Expert ми даде инструментите и достъпът до най-иновативните колеги в света и ми помогна да стана преподавателя, който моите ученици заслужават„, споделя Тод ЛаВог от САЩ.

Международните проекти в областта на образованието на Microsoft дават възможност на учители и ученици да участват в съвместни международни проекти със свои колеги и връстници от целия свят. Това е мотиваци и вдъхновение за тях. Повод за гордост от успешните резултати„, отбелязва Мария Лорейн де Руис Алма от Доминиканската република.

Опитът, който ми дадоха програмите на Microsoft за учители-експерти ме направи по-добър професионалист, който знае цената на доброто образование. Изградих си визия, съвместно с най-добрите колеги в бранша. Те ме вдъхновиха да търся нови възможности и да преоткривам силата на настоящите инструменти„, не крие вълнението си Джошуа Сойер от САЩ.

Подобно на Microsoft Innovative Educator Experts, лидерите от проекта Microsoft Showcase Schools (Представително училище) показват силна мотивация за промяна в образованието и имат своята конкретна визия за това.

Те създават среда, в която обучаващи и обучавани се развиват чрез поставяне на фокуса върху учениците и предоставянето на възможност на преподавателите да прегърнат иновациите в класната стая. Технологиите на Microsoft дават възможност опитът им да бъде споделен с други училища и по този начин да се ускори темпът на образователните реформи в световен мащаб.

Showcase Schools смятат, че подходящата учебна среда може да повлияе не само на качеството на обучението, но и да създаде предпоставки за измеримост на резултатите. Приоритетът е поставен върху възможностите, които могат да дадат тласък на иновациите в класната ставя. Технологията е базирана на облачните решения като Office 356, които улесняват много работата и комуникацията, а също намаляват разходите.

„Проблемът за повечето от нас не е, че ние си поставяме високи цели и се проваляме, а точно обратното – поставяме си твърде ниски цели и успяваме“, отбелязва един от лекторите на форума сър Кен Робинсън. Училищата в програмата резюмират високи цели и работата им е източник на вдъхновение на колегите им по света.

Резултатите досега дават на Microsoft големи надежди за бъдещето на образованието. Компанията отделя милиони долари всяка година, следвайки мисията си – качествено образование за всяко дете и възможност за всички, учители и ученици, да увеличат интелектуалното си ниво, което ще ги направи по-добри професионалисти и хора.

Още информация

Списък Microsoft Innovative Experts
Списък Showcase Schools