Ученици

Microsoft разшири функциите на World Wide Telescope

Миналата година, когато Microsoft представи World Wide Telescope услугата предоставяше възможност на всеки, който има компютър и достъп до Интернет да разглежда звездното небе в най-добрите снимки, правени от телескопи.
 
World Wide Telescope представлява интерактивна карта на звездното небе, обектите, в което може да бъдат приближавани и разглеждани в по-едър план. Картата се състои от голям брой снимки, обединени в едно. Снимките са събирани в продължение на години от множество телескопи по целия свят, вкл. и от орбиталния Хъбъл, който е на НАСА.
 
Сега компанията предоставя възможност за добавяне на съдържание от потребителите. Microsoft пусна World Wide Telescope (WWT) Academic Development Kit, който има всички необходими средства, позволяващи на потребителите да конвертират техни собствени снимки, панорами, звездни проучвания и планетарни структури във формат, който WWT може да разчете. Тези снимки могат да бъдат споделяни с други потребители на WWT.
 
World Wide Telescope вече позволява на потребителите да извършват интерактивни пътешествия из Вселената, водени от астрономи, както и да създават собствени пътешествия и да ги споделят с приятели.
 
„Това ще промени начина, по който правим астрономия, това ще промени начина, по който преподаваме астрономия”, казва Рой Гулд (Roy Gould) – изследовател в центъра по астрофизика „Хардард-Смитсън” (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics), представяйки World Wide Telescope по време на конференцията за технологии, забавления и дизайн през 2008 г. – TED (Technology, Entertainment, Design) Conference.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/