Мнения

Microsoft пусна Windows 8 за производство

Софтуерният гигант Майкрософт обяви, че Windows 8 е достигнал RTM етапа (Released To Manufacture – готов за производство), който е и последната стъпка преди официалното представяне на дългоочакваната операционна система. Партньорите на компанията започват подготовката на своите продукти за световната премиера на Windows 8, планирана за 26 октомври 2012 г.

Windows 8 предоставя бърз и плавен механизъм на работа, както и преобразен интерфейс за потребителите на операционната система. RTM етапът бележи края на процеса по разработка, базирана на обратната връзка от клиенти и програмисти, подавана към Майкрософт от септември м.г., когато беше пусната първата предварителна версия.

IT професионалисти, програмисти и партньори ще получат по-рано достъп до финалния RTM код в началото на този месец. Акцентите в календара са:

– 15 август: Разработчиците на нови приложения за Windows 8 ще могат да изтеглят финалната версия чрез MSDN subscription и да посетят Windows Dev Center, за да получат достъп до Visual Studio 2012.
– 15 август: IT специалистите в различни организации, които тестват Windows 8, ще получат достъп до финалната версия чрез TechNet subscription.
– 16 август: Клиентите, които имат наличен договор Microsoft Software Assurance за Windows ще могат да изтеглят Windows 8 Enterprise версията чрез Volume License Service Center (VLSC). Така, те ще могат да изпробват и да започнат да внедряват Windows 8 Enterprise в компаниите си.
– 16 август: Членовете на партньорската мрежа на Майкрософт (Microsoft Partner Network) ще получат достъп до Windows 8.
– 20 август: Microsoft Action Pack Providers (MAPS) ще получат достъп до Windows 8.
– 1 септември: Клиентите, които нямат наличен договор Microsoft Software Assurance, ще могат да закупят Windows 8 чрез Microsoft Volume License Resellers.

Разработчиците на софтуер могат да посетят Windows Dev Center, за да получат достъп до инструментите и ресурсите за дизайн, разработка и продажба на приложенията в Windows Store. Докато във фазата на предварителната версия на Windows 8 приложенията в Windows Store бяха безплатни, в етапа на RTM разработчиците могат да започнат продажбата им, така че потребителите с достъп до RTM версията ще могат да видят вече платените приложения.

Windows 8 ще бъде достъпен за крайните потребители на 26 октомври т.г. Настоящите потребители на Windows 7 ще могат да се възползват от промоционална ценова оферта за Windows 8 upgrade в деня на неговата премиера. Тези, които искат да тестват предварителната версия, могат да посетят http://preview.windows.com.