Мнения

Microsoft пусна Windows 10


Световният софтуерен лидер Microsoft сюрпризира пазарните анализатори с премиера на новата операционна система Windows 10 вместо на очакваната от всички Windows 9. Голямата новина около Windows 10 е, че новата ОС ще работи на широк спектър от устройства с диагонал на екрана от 4 до 80 инча.

Това означава единен магазин за приложения, единен начин за търсене, покупки и обновяване на приложенията на всички Windows устройства – смартфони, таблети, хибриди, лаптопи, настолни РС и конзоли Xbox, информира technews.bg.

В Windows 10 прави впечатление силният корпоративен акцент. Платформата е съвместима с всички традиционни системи за администриране, позволява на компаниите да се нагодят към Windows Store, разделя личните данни и корпоративната информация на всички устройства. Microsoft вярва, че Windows 10 е най-съвършената корпоративна ОС.

Голямата новина за тези, които така и не успяха да се приспособят към новостите в Windows 8 е връщането на класическото Старт меню. В същото време то обаче е съвместимо и с „живите плочки“ на модерната ОС. Така миграцията от Windows 7 към Windows 10 за новите потребители ще е по-плавна.

При работа на таблети, интерфейсът на Windows 10 напомня много на Windows 8 – тук са и пълноекранните приложения, и екранът Старт. В случай на хибридно устройство обаче системата се настройва в зависимост от начина на взаимодействие – сензорен или от клавиатура.