Учители

Microsoft представи Minecraft обучител по програмиране

Microsoft, в партньорство с Mojang AB и Code.org, пусна Minecraft обучител за кодиране, предназначен за ученици, студенти и преподаватели и създаден специално за третата поредна кампания Hour of Code.

Кампанията разширява глобалното си влияние с участието на форума Computer Science Education Week, който ще се проведе между 7 и 13 декември. Новият обучител, който вече e достъпен в Code.org, включително и на български, като въвежда участниците в основите на кодирането чрез забавната и популярна игрова среда на играта Minecraft, играна от над 100 млн. потребители в целия свят.

Обучителят на Minecraft е предназначен за деца над 6 г. и въвежда в основните умения за кодиране, водейки играчите през различни нива на играта посредством строене, навигиране, копаене и други действия. Потребителите са изправени пред 14 различни предизвикателства, включително и свободно време в рамките на играта, в което става ясно какво са научили начинаещите в нея.

Новият продукт е създаден от дизайнерите на на играта, заедно с тези от Code.org. и включва познатите Стийв и Алекс, които са неразривна част от Minecraft през годините.

„Основната част от мисията ни е да дадем възможност на всеки човек да може да си създава алгоритъм за решаване на проблеми, съчетавайки в опита си и изчислителното мислене в условията на съвременния дигитален свят“, коментира главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, който добавя, че с Minecraft и Code.org световният софтуерен лидер се стреми да предизвика креативността на следващото поколение иноватори по начин, който е едновременно кооперативен, забавен и естествен.

„Minecraft е специална игра, от която децата трудно се откъсват“, отбелязва главният изпълнителен директор и основател на Code.org Хади Партови.

„Майкрософт продължава да бъде нашият най-щедър партньор, който е и най-големият поддръжник на идеята в световен план всеки ученик да получи възможност да се докосне до компютърната наука. Този обучител на Minecraft ще спомогне на милиони учащи се в целия свят чрез една игра да се вдъхновят за създаването на собствени технологии или приложения“, допълва Партови.

Повече от 100 млн. ученици от 180 страни и ползващи 40 езика са участвали в Hour of Code, като в това число всеки трети ученик в САЩ. Кампанията тази година включва повече от 100 000 събития по време на Computer Science Education Week и ще продължи да съпровожда все повече млади хора в света на новите технологии на 21-ви век.

Microsoft ще подкрепи кампанията Hour of Code в България, като организира събития в цялата страна с участието на повече от 2000 учащи от детски градини, училища и университети, които посредством Minecraft обучителя ще могат да кодират по забавен и полезен начин.