Мнения

Microsoft представи безплатния развоен пакет WebMatrix

Миналата седмица Microsoft представи WebMatrix – нов, безплатен развоен пакет. Продуктът е наличен в публична бета версия.

 

Новият продукт има за цел да осигури просто, от типа „всичко в едно” (all-in-one) решение за изграждане на уеб сайтове в Windows. WebMatrix е с всички части, необходими за разработване на динамични сайтове: web сървър, бази данни, web framework и развойна среда – всичко това в малък и опростен пакет.

 

WebMatrix комбинира трите продукта, представени от Майкрософт преди около две седмици: IIS Express, SQL Server Compact Edition, и ASP.NET „Razor“ – с нова олекотена развойна среда. Новият инструмент обединява поддръжка за тези продукти и осигурява опростено внедряване на развоен уеб сървър, управление на бази данни и създаване на страници. Към всичко това е добавена вградена поддръжка за хостинг доставчици и библиотеки с цел автоматизиране на процеси, както и пакет от уеб приложения с отворен код, които може да бъдат сваляни и автоматично вграждани в проекта.

 

IIS Express предоставя на разработчиците версия на IIS 7.5 web server, разпространявана с Windows Server 2008 R2 and Windows 7. IIS Express запазва леснотата и удобството на използване на ASP.NET Development Service.

 

SQL Server Compact Edition осигурява база данни, съвместима с SQL Server, която не изисква инсталиране и използва регулярни файлове за съхраняване на данни.

 
ASP.NET „Razor“ е нов език за шаблониране за ASP.NET, създаден да бъде по-прост от традиционния ASP.NET развой.