Мнения

Microsoft предлага нови възможности за образование през настоящата учебна година

Microsoft традиционно създава продукти, които да помогнат на учителите да придадат нови форми на образователния процес и да привлекат повече интерес от учениците в класната стая. Продукти като OneNote, Sway, Minecraft и Skype дават възможност на учителите да говорят на езика на младите, да им помагат да получават знания с тяхното собствено темпо и да ги предизвикват да постигат нови върхове в образоването си.

С правилните технологични платформи и нужното обучение, учителите по целия свят намират вдъхновение в новите възможности да използват персонализиран подход в образователния процес.

Днес, Microsoft обяви осем нови ресурса в подкрепа на индивидуалното обучение:

1Новите безплатни възможности, които предлага Office 365 Education, заедно с Windows 10. С последния ъпдейт Microsoft предлага безплатен план за всички образователни институции и добавя нови характеристики, които да помогнат на училищата да постигнат по-висока сигурност и съответствие с изискванията. Допълнително улеснени са и регистрацията и използването на новите безплатниOffice приложения. Вече всеки с валиден училищен имейл навсякъде по света ще има възможност за безплатна регистрация.

2.OneNote Тетрадки са вече налични за всички Office 365 Education потребители. В последния доклад на IDC OneNote е посочено като средство, което учителите използват, за да оптимизират работата си във връзка с посочените от тях топ 10 дейности, които им отнемат най-много време.

3. НовитеSkype виртуални екскурзии за тази година са готови. Учителите имат възможност да „заведат“ учениците си на приключение,без да напускат класната стая, просто чрез регистрация за виртуална екскурзия вSkype.

4. Sway – дигитална сторителинг апликация, част от потфолиото на Office – вече е налична, точно на време за старта на новата учебна година.Учителите могат да използват Sway да визуализират уроците, резюмират проектите, да предоставят допълнителни материали за родителите, да представят на учениците си нови похвати за разказване на история и т.н.Sway също така дава възможност на учениците да внесат креативност и нов живот на училищните проекти, училищните отчети и дори на персоналното си представяне.

5. Snip е нова апликация, с която можете да направите снимка на екрана си, снимка с уеб камерата или да използвате бяла дъска, за да разкажете вашата история със собствен глас, докато рисувате върху снимката или дъската.Апликацията дава възможност да споделите историята си като я копирате, изпратите по имейл или я вмъкнете в уебсайт. Учителите използват Snip,за да дават персонализирана обратна връзка на учениците, а учениците използват Snip, за да изразят своята креативност и да работят в екипи със съученици и учители.

6. В допълнение се наблюдава не само интерес от страна на учениците към това как да използват новите технологии, но и как да създават технологии. Учителите могат да подпомагат своите ученици да разберат и да научат повече за това как се създават технологии, използвайки следните нови ресурси:

    • Microsoft YouthSpark Hub предлага различни ресурси и програми за развиване на дигитални умения и изучаване на компютърни науки, насочени към ученици и студенти, за да ги подготвят да стартират успешно работа в бъдеще или дори да започнат свой собствен бизнес.
    • Microsoft Imagine приложения и ресурси са налични за учители безплатно и дават възможност на техните ученици да се запознаят с основите на програмирането чрез забавни проекти. Като следващо ниво, Imagine Cup competition hub предлага на учениците да използват получените основни знания и да създават технологии. Новото за тази учебна година е Imagine Cup Earth – партньорство с NASA, което включва едновременно програмиране и природни науки.Всички тези ресурси вдъхновяват учениците да развиват способностите си, да реализират идеите си и да печелят награди. А за тези, които искат да създадат клуб по програмиране, могат да потърсят помощ от Coding Club Starter Kit.
    • Microsoft Virtual Academy предлага безплатни курсове по компютърни науки за ученици и студенти от всички нива на познанието, а в същото време предлага и възможност на учителите по-добре да интегрират технологиите в техните учебни планове.
    • Creative Coding Through Games And Apps -нов безплатен курс по компютърни науки, създаден за да запали интерес към програмирането сред тийнейджърите, както и сред учителите с малък или без опит в областта.

7. В партньорство сAngela Maiers иChoose2Matter, Inc. Microsoft предлага на учителите безплатна, интерактивна електронна книга: “Liberating Genius, The First 20 Days.”

8. В допълнение, още редица безплатни обучения са налични онлайн и на локалните Microsoft stores.

Дори и най-добрите технологии никога не биха могли да заменят великите преподаватели. ЗатоваMicrosoft подкрепя учителите и чрез общности, които предлагат ресурси и възможност за контакти и споделяне на опит. Програми като Microsoft Innovative Educators дават възможност на учителите да се свързват и да споделят добри практики. Заявления за кандидатстване за Microsoft Innovative Educators се приемат до 30 октомври2015г.

За Майкрософт

Основана през 1975 година, Майкрософт (Nasdaq “MSFT”) е световен лидер в развитието на софтуер, услуги и решения, които помагат на хората и бизнеса за пълна реализация на техните възможности.

За Майкрософт България

През 1999 година Майкрософт открива свой офис в България. Майкрософт България е най-големият частен инвеститор в българското образование с годишни инвестиции от над 200 000 долара в проекти, насочени към професионално развитие на учители, иновативни училища, онлайн платформа за комуникация и сътрудничество, подкрепа за успешна кариера на млади хора. Сред най-успешните проекти на компанията в областта са Imagine Cup, DigiGirlz, Bizspark, DreamSpark, Office365 EDUCATION, CareerITи други.