Мнения

Microsoft поведе уверено в битката за бъдещето на компютърните технологии

Компанията за статистически проучвания IDC съобщи, че продажбата на таблети е намаляла с 5,9 % през първите месеци на 2016 г., предава fbr.bg. Но IDC също така твърдят, че до 2017 г. пазарът ще се стабилизира и ще се увеличи предлагането и купуването на таблетите, към които може да се свърже подвижна клавиатура като Surface Book на Майкрософт, iPad на Епъл и Pixel C на Гугъл.

И изглежда,че компанията, която ще бъде най-облагодетелствана от покачването на търсенето на таблети с подвижни клавиатури, ще е Майкрософт.

Според IDC устройствата, които работят с Windows 10 като лаптопът Surface book и таблетът Surface pro 4 ще представляват 74,6 % от всички продажби на таблети с подвижна клавиатура до 2020 г., а през 2016 г. – 53,3 %.

Растежът на Майкрософт ще е за сметка на Епъл. В доклада на IDC пише също, че Епъл ще заема 28,5 % дял от пазара през тази година, а през 2020 г. – едва 7,3 %.

Продажбата на таблети с подвижна клавиатура, които работят с Android – като Pixel C на Google – ще остане доста стабилна, като дялът им на пазара през 2016 г. ще е 18,2 %, а през 2020 – 18,1 %.

Всъщност, таблетите с подвижна клавиатура са бъдещето на компютърния пазар, независимо коя операционна система ще изберете. Според IDC те са спасителния пояс на смаляващата се компютърна индустрия.

IDC смятат, че очакваното 3,1 процентно падане на продажбите за другата година, ще се превърне в положителен растеж – от 1 до 2 %. Покачването няма да е главозамайващо, но е по-добрата алтернатива на упадъка.

Microsoft е една от първите, които прокараха пътя на „подвижните“ устройства с лансирането на таблета Surface. Както изглежда, бъдещето на компютрите е в ръцете на Майкрософт и Windows 10, които диктуват правилата на пазара. Въпреки че продажбата на персонални компютри намалява, подвижните таблети ще стават все по-популярни, и повечето от тях ще работят с операционната система Windows 10.

В доклада на IDC се отбелязва също, че Майкрософт ще доминира и на пазара за смартфони.