Ученици

Microsoft осигурява пълен софтуерен пакет за лаптопите „Магелан”

На 03 октомври 2008 г. правителството на Португалия сключи споразумение с Microsoft за създаване на Microsoft Learning Suite за проекта „Магелан”. „Магелан” е ултрабюджетен портативен компютър с образователно предназначение, създаден за учениците от основното образование в Португалия. Компютърът се произвежда в Португалия по лиценз на Intel и е базиран на Classmate PC на производителя на чипове. Microsoft Learning Suite включва софтуер, обучение, образователно съдържание, услуги и поддръжка за инициативата „Магелан” (англ. Magellan, порт. Magalhães).
 
Инициативата цели да бъдат осигурени 500 000 компютъра „Магелан” за учениците в страната, както и през 2010 г. съотношението ученик-компютър в Португалия да се намали на 2:1 от 5:1 сега. Цената на компютъра за ученици в страната е по EUR 50. Цената за свободната му продажба в търговската мрежа в Португалия е EUR 285.
 
Софтуерният пакет на Майкрософт за компютъра ще включва операционна система Windows XP, MS Office 2007, безплатна електронна поща, програма за внезапни съобщения, обучителни ресурси и др.
 
Венецуела ще закупи 1 млн. бр. компютъра „Магелан” от Португалия, което е част от подписано двустранно търговско споразумение за общо 3 млрд. щ. д. Компютрите ще са със специална Линукс дистрибуция, разработена във Венецуела.
 
Министър председателят на Португалия Хосе Сократес казва: „С компютъра Магелан и масираното навлизане на ИКТ в португалската образователна система за първи път цяло поколение ще има добри англоезични и ИКТ умения.” „Това ново поколение ще бъде по-добре подготвено и способно да допринася повече за модернизацията и развитието на Португалия. Още повече че с инициативата „Магелан” в много домове за първи път ще бъде въведен компютър”.
 
„Осигуряването на учениците с достъп до технологии и образователни възможности ще им позволи да се развиват в икономиката на знанието, което има критично значение за бъдещия успех на всяко общество” казва Стив Бълмър – изпълнителен директор на Microsoft.
 
Microsoft ще направи значителни инвестиции в инициативата Магелан чрез програмата си Unlimited Potential, целяща да направи ИКТ достъпни за 5 млрд. души по света, които все още не се възползват от предимствата им. През 2008 г. Microsoft обяви, че в предстоящите пет години ще инвестира допълнителни $235,5 млн. в световен мащаб по програмата й Партньори в познанието (Partners in Learning). От старта на програмата през 2004 г. вече е засегнала живота на 680 000 ученици, учители и висши държавни служители в сферата на образованието в Португалия.
 
Инвестицията на Microsoft в Learning Suite for Magellan се състои в:
 • Инвестиране в обучението на ученици, родители и учители, което да стимулира по-добро т.н. дигитално включване (digital inclusion) с фокус върху интернет сигурността.
 • Разработване на софтуер специално за портативния образователен компютър „Магелан”. В добавка към използваната понастоящем операционна система Windows XP компютрите „Магелан” също така са с Microsoft Office 2007 и комплект образователни продукти, вкл. Microsoft Student Learning Essentials, Microsoft Math (математически софтуер) и Microsoft Encarta Online (енциклопедия).
 • Обучителни и образователни ресурси за ученици, родители и учители ще бъдат осигурявани чрез Microsoft Digital Literacy Curriculum и Security Curriculum.
 • Чрез Microsoft Live@Edu следните услуги за съвместна работа и сътрудничество ще бъдат осигурени за ученици, родители и учители:
  • Windows Live Mail – програма за проследяване електронната поща направо на десктопа. Позволява едновременно да се отварят много уеб-базирани пощенски адреси, като MSN Hotmail, AOL, Gmail и други.
  • Windows Live Spaces – услуга за водене на блогове, предлагаща възможност за създаване на Web сайт или блог, качване на снимки и създаване на мрежа с контакти.
  • Windows Live SkyDrive – услуга за съхраняване и споделяне на файлове и снимки.
  • Windows Live Messenger – услуга, обединяваща изображения, документи и други данни в различни устройства, за да имат потребителите достъп до документите си чрез всяко устройство, по всяко време.
  • Windows Live Mesh – услуга за синхронизация на различни по характер устройства, за да се обменя информация по-лесно.
  • Microsoft Office Live Workspace – безплатна онлайн услуга, допълваща софтуера на персоналния компютър, която позволява на потребителите да разглеждат, съхраняват и обменят документи.
С този пакет от онлайн услуги всички потребители на Magellan ще имат възможността да комуникират и работят съвместно в обезопасена среда.
 
Обучение и техническа поддръжка чрез Национална програма за обучение на учителите (National Teacher Training Program) цели да създаде условия за по-ефективно използване на Магелан в и извън класната стая. На обучително ниво специално внимание ще бъде отделено на родителите по отношение на по-безопасното използване на технологиите, за да осигуряват подкрепа и да бъдат способни да отговарят на запитванията на техните деца.