Институции

Microsoft обяви резултатите от мащабно проучване за безопасността в интернет

Световният IT лидер Microsoft представи по-рано този месец резултатите от проучване за безопасност в онлайн пространството, според което 78% от анкетираните разполагат с основни познания и инструменти за онлайн защита, но не знаят как да се защитят срещу киберпрестъпления, които разчитат на измама като фишинг, кражба на самоличност или пари.

Компанията обяви резултатите в рамките на Деня за безопасен интернет – събитие, което се организира Insafe, инициатива на Европейската комисия за повишаване на информираността за безопасно сърфиране в интернет, което Microsoft традиционно подкрепя.

Резултати и изводите от проучването се базират на Индекса за компютърна безопасност на Microsoft (MCSI), при който са анкетирани над 11000 души от 27 страни, с цел да установи какво е поведението им и какви инструменти използват, за да гарантират своята безопасност онлайн. На анкетираните са присъждат точки при активно използване на добри практики за сигурност, като общият и най-висок сбор от точки на MCSI е 100.

Средният MCSI резултат за всичките 27 страни е 44. Той показва промяна от софтуер (програмно) базирани заплахи към потенциални заплахи в социалните мрежи.

Прочетете подробности за проучаването ТУК