Ученици

Microsoft обяви победителите в Imagine Cup и връчи награди за над $ 1 млн

Microsoft обяви имената на победителите от 11то издание на най-голямото технологично състезание за студенти в света Microsoft Imagine Cup. Тази година водещите проекти се състезаваха в 3 основни категории „Иновации“, „Игри“ и „Социална отговорност“, както и в 3 основни предизвикателства. Спонсорите на състезанието връчиха 8 допълнителни награди.

Победителите бяха обявени на официалната церемония по връчването на наградите Imagine cup, която тази година се състоя в историческия Александрийски театър в Санкт Петербург и събра над 800 студенти, съдии, партньори и международни медии. В тазгодишното издание на международната надпреварата се състезаваха 87 студентски отбора от 71 страни, класирали се след спечелване на локални финали или през онлайн състезанията. Общата стойност на връчените от Microsoft награди възлиза на над 1 милион щатски долара.

„През последните 11 години Imagine Cup беше място на вдъхновение и иновации за студенти от цял свят, сподели Стийв Гугенхаймер, корпоративен вице-президент и главен евангелист в Майкорсофт. „Студентите, които участват в това състезание, показват най-доброто от иновациите в своите страни и заедно създават нови приложения и услуги, които са в състояние да променят начина, по който света работи, взаимодейства и учи.“

Победителите в световните финали на Imagine Cup

„Imagine Cupе форум на изключителните студенти от цял свят, където те могат да канализират своята страст и въображение, за да създадат иновативни решения с потенциал да повлияят върху реалния живот“,споделиДжон Басет, анализатор в DFJ Frontier и съдия в тазгодишното състезание. “Времето и усилията, които те посвещават на своите отбори и проекти, показват че тези момичета и момчета намират начини да адресират всекидневните проблеми като използват технологиите за един по-добър свят“.

Победителите в 11то издание на Imagine cupв основните категорииса:

Иновации

1во място и награда от 50 000 щатски долара:Отбор Colinked, Великобритания, проект:SoundSYNK;
2ро място и награда от 10 000 щатски долара:Отбор DORA, Словения, проект: DORA;
3то място и награда от 5 000 щатски долара:Отбор MYRA, Тайланд, проект: SkyPACS.

Игри

1во място и награда от 50 000 щатски долара:Екип Zeppelin Studio, Австралия, проект: Schein;
2ро място и награда от 10 000 щатски долара:Екип Solite Studio, Индонезия, проект: Save the Hamsters;
3то място и награда от 5 000 щатски долара:Екип Banzai Lightning, Франция, проект: Seed.

Социална отговорност

1во място и награда от 50 000 щатски долара: Отбор For a Better World, Португалия, проект: For a Better World;
2ро място и награда от 10 000 щатски долара:Отбор Omni-Hearing Solution, Тайван, проект: Omni-Hearing Solution;
3то място и награда от 5 000 щатски долара:Отбор Confufish Royale, Австралия, проект: Foodbank Local.

Победителите в предизвикателствата на Imagine Cup

През тази година състезанието Imagine Cupпокани студентите да участват в 3 онлайн предизвикателства и така им осигури допълнително възможности за усъвършенстване на уменията им, създаване на прототипи и приложения като използват най-новите Microsoft технологии. Трите най-добри отбора във всяка категория получиха възможността да участват във финалите на Imagine cup в Русия.

Windows Azure предизвикателство

1во място и награда от 10 000 щатски долара: Екип Y-Nots,Индия, проект: Zoik It!
2ро място и награда от 5 000 щатски долара:Екип nlife, Украйна, проект: onQuests
3то място и награда от 3 000 щатски долара:Екип LetssGo, Китай, проект: Get & Put

Windows Phone предизвикателство

1во място и награда от 10 000 щатски долара: Отбор vSoft Studio, Сингапур, проект: Speak Reminder
2ро място и награда от 5 000 щатски долара: Отбор WeRule, Полша, проект: Modern Drug Test
3то място и награда от 3 000 щатски долара:Отбор front, Полша, проект: Cope

Windows 8 Apps предизвикателство

1во място и награда от 10 000 щатски долара:Екип TeamNameException, Италия, проект: Ulixes
2ро място и награда от 5 000 щатски долара: Екип Wordsapp, Германия, проект: Wordsapp
3то място и награда от 3 000 щатски долара:Екип Clever Mind, Тайланд, проект: Vocable World

Допълнителни награди вImagine Cup 2013

Наградата за AFT Отличие – 5 отбора получиха AFT (App Fast Track) ревю от екипа на Windows, за да отличат техните невероятни Windows 8 приложения:

o     Отбор Banzai Lightning, Франция

o     Отбор Flying Ship, Бразилия

o     Отбор Lumos, Южна Корея

o     Отбор MASKed Ninjas, Египет

o     Отбор TapBoarders, Полша

Наградата AppCampus Екипът Flying Ship от Бразилия получи 50 000 евро като финансиране, самолетни билети и настаняване. За разработката на приложението Callvenientза Windows Phoneбразилският отбор ще лети до Финландия, за да се включи в 4-седмичния тренинг AppCampus.

Наградата DreamSpark обучение – Отборът AuThink от Хърватска спечели 5000щатски долара за проект в помощ на деца аутисти и техните родители, който показва на практика как софтуерът създава нови начини за учене и преподаване.  

Наградата за Facebook креативност – Екипът AYNi от Еквадор и тяхната социална мрежа за доброволци спечели 25000долара като кредити за реклама във Facebook.

Наградата наKFC РусияОтборът Sano от Канада спечели 10000 щатски долара. Техният здравен проект ще бъде показан в най-добрите ресторанти на KFC Русия в Москва.

Наградата на Mail.Ru Group за свързана планета – 3 отбора се включиха в предизвикателството на Mail.Ru Groupда разработят проект, който свързва онлайн общуването и забавлението по весел, полезен и иновативен начин:

o     1во място и награда от 10 000 щатски долара:Екип Y-Nots, Индия, проект: Zoik It!;

o     2ро място и награда от 5000 щатски долара:Екип TeamNameException, Италия, проект: Ulixes;

o     3то място и награда от 3000 щатски долара:Екип LetssGo, Китай, проект: Get & Put.

Наградата на Samsung – Отбор Firebird от Шри Ланка получи награда от 10000 щатски долара за свежото мислене, дигиталната напредничавост и глобалната перспектива на техния проект.

Наградата Women’s Empowerment се връчва в партньорство с UN Women и отличи два отбора, чиито проекти адресират най-адекватно проблемите на жените: :

o     1во място и наградата от 12000щатски долара:Отбор Code 8, Уганда, проект: Matibabu

o     2ро място и награда от 8000 щатски долара:Отбор Omni-Hearing Solution, Тайван, проект: Omni-Hearing Solution

Наградите Boost бяха връчени за изключителни постижения:

DevExpress Boost– Отборите, клаисрали се на 1во място в трите основни категории на Imagine cup и 3те предизвикателства получиха абонамент DevExpress Universal, който включва пълния комплект от инструменти за разработка .NET. Общата стойност на абонамента за 1 отбор е 8 799.96 щатски долара.

Windows Azure Boost– Класираните на 1во място в трите основни категории и предизвикателствата на Windows 8 иWindows Phoneотбори, чиито проекти използват облачнитеAzure услуги, спечелиха допълнително по 1000щатски долара. Разработките, които включват и мобилни Windows услуги също спечелиха по 1000щатски долара бонус. Проектите, които използваха и двете технологии получиха допълнително по 3000щатски долара.

Windows 8 Boost – Отличените отборив трите основни категории и предизвикателствата на Windows Azure и Windows Phone, чиите проекти включват Windows 8 приложения спечелиха допълнително по 1000 щатски долара.  

За Microsoft Imagine Cup

Microsoft Imagine Cup е най-голямото технологично състезание за студенти в света, където те се учат, разработват и състезават чрез иновативни инструменти, платформи и услуги. Тази година финалите на 11то издание на надпреварата се проведоха в Санкт Петербург, Русия от 8 до 11 юли. Студентите могат да се регистрират за участие в Imagine Cup на http://www.imaginecup.com. Пълниятт списък на категориите в състезанието могат да се видят тук http://imaginecup.com/main/compete.

Освен платформа за обмяна на опит и демонстрация на технологии от следващо поколение, Imagine Cupе програма, насочена към повишаване на предприемачеството и необходимите умения сред студентите. Всички отбори, чиито проекти са разработени в обществена полза, могат да кандидатсват за грантове Imagine Cup. В допълнение чрез програмата Microsoft BizSpark участниците могат стартират свой собствен локален или онлайн бизнес.  

Тазгодишното издание на състезанието Imagine Cup се реализира в партньорство с Агенцията за стратегически инициативи, Avanade Inc., AppCampus, Developer Express Inc., Microsoft DreamSpark, Facebook, KFC Corp., Mail.Ru Group, Samsung, Фондация Skolkovo, UN Women, Windows Azure и Windows.

През следващата2014г. финалите на Imagine Cup ще се състоят в Редмънд, Вашингтон, където е и централата на Microsoft.

снимка: flickr.com