Мнения

Microsoft обяви Ден за защита на потребителите

Microsoft обяви началото на „Ден за защита на потребителите” в Централна и Източна Европа, включително и в България, за да насочи общественото внимание към нивото на пиратство в региона на ЦИЕ, което според седмото ежегодно проучване на BSA и IDC, публикувано миналата седмица, остава най-високо в целия свят – 64%. Целта на инициативата е да образова потребителите и да се бори с нелегалната търговия на фалшифициран софтуер в Интернет. Проучванията разкриват, че 60% от уебсайтовете, които предлагат фалшифициран софтуер включват в него различни заплахи за сигурността, които могат потенциално да повредят информационните системи. Изследването на BSA и IDC за софтуерното пиратство посочва, че на 43% от всички персонални компютри в световен мащаб се използва фалшифициран или нелицензиран софтуер на комерсиална стойност от 51.4 млрд. щ.д. годишно.

 

През последните няколко години Microsoft е получила повече от 280 000 оплаквания от потребители, които неволно са купили фалшифициран софтуер. Повишеният брой оплаквания свидетелства не само за нарастващо безпокойство относно вредите, причинени от фалшифицирания софтуер, но и за нуждата от защита на потребителите чрез редица образователни и правораздаващи инициативи.

 

Търговията с пиратски софтуер в световен мащаб е причинила сериозни вреди на нищо неподозиращи потребители и малки фирми, на развитието на технологичните иновации и на глобалната икономика. Интернет привлича като канал за дистрибуция на фалшифициран софтуер, тъй като осигурява анонимност за действията и създава усещане за ненаказуемост на действията.

 

„За потребителите в България, които волно и неволно свалят фалшифициран или нелегален софтуер съществува сериозен риск да изложат своите компютри на зловреден софтуер или вируси. Защитата на потребителите от рисковете за сигурността на техните компютри и лични данни, които крие Интернет пиратството е много важна за нас и обявяването на Ден за защита на потребителите представлява още една стъпка към насочването на общественото внимание върху тази нарастваща тенденция и към начините, по които потребителите могат да се предпазят,“ каза Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България.

 

В някои държави в Централна и Източна Европа нивото на софтуерното пиратство надхвърля 90%. В скорошен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се разкрива, че в държавите с високо ниво на пиратство често има и високо ниво на заразени със зловреден код компютри. Големият брой компрометирани машини е довел до появата на мрежи, които се използват за криминална дейност, като изпращане на спам съобщения и зловреден код, фишинг атаки, както и кражба на поверителна информация.

 

Microsoft продължава да се фокусира върху борбата със сайтове, които предлагат сваляне или поръчка по пощата на фалшифициран софтуер чрез създаването на звено за анализ на данни, което ще наблюдава уеб сайтове и сървъри, които се използват от пирати за размяна на връзки.

 

Някои от примерите за борба със софтуерното пиратство в региона включват:

 • България – След намеса на полицията, от Интернет доставчик са иззети 5 сървъра и няколко твърди диска, които са съдържали повече от 25 терабайта незаконно съдържание (март)
 • Босна и Херцеговина – Арестувани са няколко доставчика, които са продавали фалшифициран софтуер в уеб сайтове за онлайн търгове (февруари)
 • Полша – Обширни разследвания срещу един от най-големите уебсайтове, който предлага пиратски софтуер (януари)
 • Сърбия – Криминално разследване срещу голям уеб сайт, който е предлагал за сваляне фалшифициран софтуер и е печелил от това хиляди щатски долари (януари)
 

За да отговори на все по-широкото разпространение на пиратски софтуер в Интернет, Microsoft подобрява работата си в борбата с пиратството на всичките три фронта: образование, инженеринг и правораздаващи инициативи. Посетете виртуалната прес стая на Microsoft за повече информация относно глобалните инициативи на компанията в борбата със софтуерното пиратство.

 

Полезните съвети от страна на клиенти и партньори продължават да помагат на Microsoft за намаляване на софтуерното пиратство. Microsoft окуражава всеки, който получи подозрителен софтуер да се свърже с екипа на Microsoft за борба с пиратството на адрес: piracy@microsoft.com. Повече информация за оригиналните продукти на Microsoft и как да ги различите може да намерите на адрес: http://www.howtotell.com.

 

Microsoft окуражава потребителите да си зададат следните въпроси, когато купуват софтуер онлайн:

 • Купувам ли от търговец с добра репутация?
 • Може ли търговецът да потвърди, че софтуерът ще премине онлайн теста за валидация Windows Genuine Advantage?
 • Цената не е ли прекалено ниска, за да бъде истинска?
 • Ще получа ли сертификат за автентичност (COA)?
 • Ще получа ли оптичен носител (CD или DVD) с холограмна защита?
 • Високо ли е качеството на опаковката и документацията съпътстваща продукта?
 • Има ли електронно лицензионно споразумение End User License Agreement (EULA)?