Мнения

Microsoft насърчава предприемачеството сред българските младежи чрез събитието Хакатон 2.0


След успеха на Worldwide Hackathon for Windows 2012 събитието за разработчици в София, Microsoftорганизира Хакатон 2.0, където ентусиасти и любители на програмирането отново ще имат възможността да създават приложения за Windows 8 и Windows Phone 8. Хакатон 2.0 ще се проведе на 23 март (събота) 2013 г. в офиса на Infragistics на бул. Симеоновско шосе 110 Б от 9:00 сутринта до 20:00 часа.

Програмата започва с кратко обучение от Венци Попов, мениджър „Платформи за разработка“ в Майкрософт България и Константин Динев, софтуерен инженер в Infragistics. Microsoft осигурява за участниците в Хакатон 2.0 безплатен софтуер за създаване на приложения като Visual Studio Express за Windows 8, както и безплатен регистрационен код за Windows Store чрез Microsoft DreamSpark за всички студенти. На мястото на събитието ще могат да се получат и консултации от двамата лектори. Всички желаещи да се включат могат да се регистрират тук и да получат повече информация на Facebook страницата на събитието.

Наред с осигуряването на поле за изява в програмирането за българските младежи, Microsoftще сподели ценен практически опит и ноу-хау. На 21 март (четвъртък) 2013 г. компанията организира презентация, на която да разкаже как е разработено Skype приложението за Windows 8 и да сподели за най-големите (и неочаквани) предизвикателства в процеса на работа. Българскатa аудитория ще се срещне с Геъргеи Ороз, част от Skype екипа на Microsoft. Предишният му опит е свързан с приложения в областта на банкирането, а в свободното си време работи по Cocktail Flow, популярното мобилно приложение за бармани. Събитието започва от 17:30 в зала 325 (Мусала) на Факултета по математика и информатика към СУ „Св. Климент Охридски“.

“Ние, в Майкрософт, възприемамеразработчиците като важна част от съвременното общество, защото те са едновременно генератори на нови идеи и катализатори на много от технологичните иновации днес. Ето защо, създаваме и развиваме устойчиво във времето много различни програми и събития за тях, които да предоставят опции за реализация на проектите им с добра възвращаемост на вложеното време и усилия“, заяви Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

Една от вълнуващите иницативи за разработчици, които Майкрософт организира през тази година, е конкурсът Windows Phone Next App Star, в който се състезават приложения за Windows Phone. Победителят в надпреварата ще получи ТВ реклама, която ще бъде излъчвана на територията на САЩ. Повече от 9 000 приложения от 79 страни са се включили в конкурса, като на финалната права в момента се състезават 64 разработки. Сред тях е и българско приложение Birthdays Diary на Любомир и Ясен Докови. Всички, които искат да ги подкрепят, могат да дадат своя глас на официалната Facebook страница на Windows Phone. Според правилата на конкурса феновете ще трябва да избират свой фаворит ежедневно в директен двубой елиминации между приложенията-финалисти. Победителят ще стане ясен на 9 април 2013 г.

„Много се радвам, че нашето приложение Birthdays Diary е сред финалистите в Next App Star. За нас това е много добра възможност да достигнем до повече потребителии признание за труда, който сме положили. Всъщност, идеята на приложението е съвсем проста, но вложихме значителни усилия да изпипаме всичко докрай. Ние сме големи почитатели на Windows Phone и Modern UI и се постарахме максимално да се придържаме към основните принципи и идеи, които са заложени там. Това се харесва на потребителите и приложението продължава да се изкачва в класациите. До момента има 175 000 сваляния и над 4000 оценки, повечето с 4 или 5 звезди. Скоро ще сме готови и с първото си приложение за Windows 8, а вече направихме и доста успешно приложение за Windows Phone 8. Благодарим на всички, които ще гласуват за нас“, заяви Любомир Доков, един от създателите на приложението Birthdays Diary.

С нарастването на безработицата и продължаващата икономическа криза, все повече младежи търсят нови възможности за развиване на практическите си умения и стартиране на кариера. За да им помогне да се реализират, Microsoft представи YouthSpark инициативата, включваща редица програми и събитияза придобиване на умения за разработване на приложения. По този начин компанията се надява, че младите хора ще съумеят да развият свое конкурентно предимство на пазара на труда. Хакатон 2.0 и другите инициативи и събития за разработчиципредоставят шанс на младежите да изследват различна професионална посока и са част от YouthSparkинициативите на Microsoft за обучение и насърчаване на предприемачеството.

Към момента повече от 400 хил. разработчици са участвали в над 800 специални събития, организирани в 87 страни. През септември 2012 г. над 2500 разработчици поставиха рекорд на „Гинес“, като участваха в маратон за програмисти – Windows AppFest в Бангалор, Индия. Worldwide Hackathon for Windows 2012 беше друго глобално събитие за създаване на приложения за Windows платформата, което се проведе едновременно в над 112 локации, включително България, на 5 континента през ноември 2012 г. Над 100 разработчици – студенти, стартиращи компании и професионални програмисти от България, Сърбия и Румъния се включиха в софийското издание на т.нар. хакатон. Участниците успяха да създадат общо 14 приложения за по-малко от 30 часа. Трите отбора, които се класираха на челните места са Walk2Help, първенците в локалния кръг на състезанието Imagine Cup през 2011 г., които заеха I-то място с добавка за Windows 8 към своята система за подкрепа на благородни каузи. На II-ро място се класира стартъпът Filement, който направи удобен клиент към приложението си за универсален достъп до съдържание, съхранено на различни устройства. Третото място беше заето от сръбския отбор !iSUM. Те разработиха приложение, позволяващо на деца с аутизъм да се изразяват и общуват по-лесно.