Институции

Microsoft и NASA – да бъдем марсианци

Microsoft и NASA създадоха интерактивен сайт, чрез който начинаещи изследователи могат да обогатят знанията си за Марс и да се включат в научната работа на космическата агенция. Проектът носи името „Бъди марсианец“ (http://beamartian.jpl.nasa.gov/welcome) и дава възможност на всеки желаещ да създаде марсиански профил, да избере виртуален наноробот и да започне покоряване на Червената планета.
Освен образователна и научна функция, новият сайт предлага и интересни интерактивни игри – преброяване на кратерите на Марс и „картографиране“ на повърхността, което много прилича на реденето на пъзел. За всяка успешно приключена игра, марсианският изследовател е награден с определен брой точки. Проектът цели да предостави възможност на широк кръг от хора да участват в научната програма на НАСА, както и да събуди интерес в най-малките към бъдещи постижения в космическите изследвания.
По-нататъшната разработка на сайта предвижда „виртуална зала“ или форум, където всеки ще може да задава въпроси и да публикува мнения, да участва в анкети и да разширява знанията си за Марс. Експерти от НАСА ще отговарят на по-интересните и важни въпроси, зададени във форума.
Според директора на марсианската програма на НАСА Дъг Маккъсчън, включването на доброволци от цялото земно кълбо в обработката на данни и научната работа ще бъде от огромна полза за агенцията. Хората ще се обучават и същевременно ще решават сериозни задачи, помагайки на агенцията. Компютрите не са способни да се справят с подобни задачи, добавя Марк Меркюри, директор по иновации в Microsoft.
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg  и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/