Институции

Microsoft дари мощно оръжие за борба с детската порнография

Microsoft създаде ново мощно средство, чрез което интернет доставчиците ще бъдат способни да се справят с детската порнография в Интернет, която се увеличава и се превръща във все по-голям проблем.
 
Технологията е дарена на Националния център за изчезнали и експлоатирани деца в САЩ (US National Center for Missing and Exploited Children – NCMEC) и в близките месеци ще бъде дарена и на интернет доставчиците от целия сят, съобщи Агенция Франс Прес.
 
Технологията се нарича PhotoDNA (http://microsoftphotodna.com/) и се състои в разпознаване характерни черти на детската порнография, като според създателите й, е разработена така, че да не е възможен пропуск в разпознаването, вкл. и в променени и увредени изображения. Създателите на технологията обясняват разпознаването на тези черти, като подобно на разпознаването на ДНК (DNA англ. – ДНК).
 
Изследователите от Microsoft са работили съвместно с професора по компютърни науки Хени Ферид (Hany Farid) от Дармут Колидж (Dartmouth College) за създаването на PhotoDNA.
 
PhotoDNA е вградена в търсачката Bing на Microsoft.