Мнения

Mайкрософт обявява състезание за уеб разработчици

Победителят печели $9000 USD и пълен VIP пакет за конференцията

София, 2 март, 2011 г. – Internet Explorer 9 е бил изтеглен 36 милиона пъти от излизането на бета версията. Тъй като браузърът е със завършена функционалност и готов за употреба, централата на Майкрософт в Редмънд обявява Dev Unplugged: световно състезание, което да предизвика уеб разработчиците да изследват възможностите на един модерен браузър без употребата на plug-ins. HTML5 и свързаните с него технологии, заедно с все по-бързите браузъри най-после дават на разработчиците средствата, от които се нуждаят, за да създават интерактивни и прецизни приложения.  Очаква се Dev Unplugged да бъде форум, на който разработчици от цял свят ще имат възможност да покажат таланта си и да демонстрират новите насоки, в които се развива уеб пространството. Състезанието стартира на 1 март, а крайният срок за подаване на проекти за участие е 9 май 2011 г. 

Правилата:

1.       Без plugins: Проектите трябва да се придържат към HTML/CSS/JS от страна на клиента (client side), a от страна на сървъра (server-side) няма ограничения.

2.       Съвместимост: Проектът трябва да работи еднакво добре на IE9, Chrome 9 Beta и Firefox 4.0 Beta.

3.       Да направим уеб пространството естествено: Проектът трябва да е наистина впечатляващ. Търсят се проекти, чиито качества и бързина са съизмерими с тези на декстоп приложенията.

Предизвикателството:

Игрите и музиката правят ежедневието по-цветно и различно, а с помощта и на новите технологии тяхното въздействие е още по-силно. Състезанието търси проекти в следните две категории:

ИгриНапишете следващата пристрастяваща игра!

Не се търси най-сложната или най-бляскавата игра, но със сигурност се търсят игри, които са забавни и пристрастяващи. И ако това не е достатъчно да развълнува разработчиците, ето новина: Mike Mignola, създателят на Hellboy, е отворил своето ковчеже със съкровища на онлайн съдържание treasure trove of online content, което разработчиците могат да използват, за да създадат своята HTML5 игра! 

МузикаСъздавайте нови начини да се наслаждавате на музиката!

Сега е шансът да се разбере какво означава удоволствието от музиката в уеб пространството, като се използват възможностите на съвременния браузър. Майкрософт си сътрудничи с 2 популярни групи, които са предоставили песни, с които разработчиците да започнат проектите си: “Boy” на Ra Ra Riot и “Sail” на AWOLNATION.

Журито:

За да помогнат  в оценката на проектите, Майкрософт кани авторитетно жури, което е съставено от експерти в HTML5, дизайн/UX и гейминг и музикалната индустрия: Dion Almaer, Remy Sharp, Grant Skinner, Rob Ford и Elijah Manor.  Журито ще оценява топ 40-те финалисти по креативност, качество на имплементацията и съвместимост с темата на състезанието.

Наградите:

За да привлече вниманието на най-добрите уеб разработчици, Майкрософт подготвя 9 големи награди и 9 почетни приза.  Големите награди са:

·         Голяма награда: $9000 USD и пълен VIP пакет за конференцията Future of Web Apps Las Vegas в Лас Вегас 27-29 юни

·         Победител категория Игри: $5000 USD

·         Победител категория Музика: $5000 USD

Целия списък на наградите може да намерите на: http://www.beautyoftheweb.com/#/unplugged/prizes, а пълните условия на състезанието на: https://microsoft.promo.eprize.com/ie9app/rules.html

Надпреварата започва!

По-долу са датите, които отбелязват най-важните моменти от състезанието. Процесът по подаване на проекти няма да бъде публичен първите 4 седмици, след което ще е публично достъпен, за да може всеки да гласува за своите фаворити!  След приключването на крайния срок за подаване на проект, ще бъдат избрани 40 финалисти, които журито ще оцени, за да избере големите победители!

·         1 мартСтартиране на конкурса

·         5 април Галерията с подадените проекти се отваря за публиката и гласуването започва!

·         9 Май Краен срок за подаване на проект за участие

·         12 Май  Обявяване на Топ 40 финалисти

·         23 МайОбявяване на победителите!

Може да научите повече за конкурса Dev Unplugged на: http://www.beautyoftheweb.com/dev/unplugged!