Мнения

Live@Edu се развива в Оffice 365 for Education

Всички помнят когато Майкрософт стартира кампанията „We’re all in“ и повечето последнаха с насмешка на нея. Как е възможно компания, която печели толкова много пари от декстоп компютри да излиза с такъв слоган? Както изглежда обаче Оffice 365 for Education, който беше представен в Лондон тази седмица прави „облака“ мощна платформа за образование и сътрудничество по уникален начин, недостижим за конкурентите й.

Понастоящем Майкрософт предлага под съчетанието от Exchange Onlinе и Office Web Apps, приложение което се нарича Live@Edu. Платформата е предвидена за академични цели. Тя е удобно място за съхранение и обмен на информация, предлага електронна поща, както и услуги, свързани с нашето дигитално ежедневие като календар, организиране на деня, споделяне на файлове и снимки и др.. Възможностите й я правят силен конкурент на излезлите преди нея подобни услуги на Goolgle Apss for Education.

Live@Edu обаче винаги е възприемана като опит на консервативна компания да отговори на съвременните изисквания на ученици и студенти. Днес обаче 15 милиона потребители активно я използват възможностите на мощна онлайн платформа, съобразена с техните специфични изисквания, която е и безплатна.

Google от друга страна реализира приложения, които са изключително полезни, нерядко и уникални, но преди всичко създадени да са в синхрон с изискванията на браузъра. При Майкрософт на нещата се гледа от друг ъгъл. Там принципът е – ако ще създаваш нещо, което ще прилича на Word, то нека то да е именно Word с по-голяма (и най-важната) част от инструментите и опциите му.

Въвеждането на Office 365 for Education дава нов облик на „играта“ за позиции в бранша. Сега платформите на Майкрософт са по-мощни, по интуитивни, със значителни възможности за персонализиране и може би едно от най-важните неща – далеч по-предразполагащи към социализиране.

Нещото, което впечатлява е удивителната лекота на работа. Много от услугите работят еднакво лесно и ефективно и при Майкрософт и при Google, но е достатъчно да споменем какво казват за платформата на Майкрософт – че е една евентуална алтернатива на Facebook. Да прибавим към това възможностите за специализирани дискусии, VOIP и съобщения в реално време.

Какво е новото в Оffice 365. Има няколко т.нар. „оферти“, които ще бъдат достъпни от Microsoft Office, когато стартира 365 официално. Това ще е пакетът, който ще може да се ползва безплатно от учащи. Някои от тези предложения всъщност са копие на 2010 Professional, така че основният набор от инструменти ще е достатъчен за покриване на основните нужди на ползващите го.

Предложенията са:

а1 (академична 1) – входно ниво, обмен, връзка, SharePoint за преподавателите – $ 6 на месец (безплатно за ученици)

а2-Всички функции в А1, плюс Office Web Apps – $ 10 на месец (безплатно за ученици)

a3 – Всички функции в a2 плюс Office 2010 Professional Plus (предлага се като абонаментна услуга за $ 14 на месец ($ 2 за студенти и ученици) и характеристики на управляемост)

a4 – Всички функции в a3 плюс възможности за телефонни разговори. (Microsoft предложи премахване на старата телефонна централа в помещенията и пренасочване към VOIP или за създаване на международна работна група, която изисква персонални срещи) ($ 17 на месец за потребители и групи и $ 5 на месец за студенти и ученици).

Има силна интеграция на всички тези приложения към Оffice 365 for Education. Много е важно и това, че Оffice 365 for Education осигурява визуално последователен интерфейс, който е предназначен за стартиране на приложения, поддържащи програми при необходимост.

Неминуемо изникват два важни въпроса:

* Не е ли грешка излизането при тези условия, предвид фактът че Google Apps for Education e напълно безплатна платформа?

* Заслужава ли си да продължи ползването на Live@Edu, след като съвсем скоро през годината се очаква да излезе Office 363 Education?

По първия въпрос отговорът е – изобщо НЕ! Google Apps са лесни за ползване и без съмнение качествени като изпълнение, но в сегашните условия те са поставени в състояние на догонващи. Ако трябва да избирам между двете
алтернативи нямаше да се замисля да избера Office 365.

Вторият въпрос е по-интересен. Все още не е потвърдено, но се предполага, че Microsoft ще потърси лесен път да прелее безболезнено Live@Edu в Оffice 365.

За едно няма съмнение и то е че цялата платформа Microsoft Office 365 е следващото поколение в т.нар. „учебна производителност“ и се чака с огромен интерес. Годината обещава да е интересна…!