Училища

Live@edu влезе в българските училища

Двадесет български училища се включиха в услугата Live@edu на Microsoft. Услугата е широко разпространена сред образователните институции по целия свят. Сега тя е локализирана за България и двадесет училища от цялата страна ще се възползват от нея. Досега Live@edu бе експериментално въведен само в училище „Монтесори“ в Горна Баня, София. Учители, преподаващи в тези 20 училища преминаха курс на няколкодневно обучение, проведено и организирано от Microsoft България.
 
Live@edu е пакет от приложения – за персонален компютър, за мобилен телефон и Web базирани, който служи за съвместна работа и за създаване на онлайн общност, съществуваща и след завършване на учебното заведение, през целия живот на завършилите го.
 
Live@edu предлага собствено домейн име и дисково пространство за всяко училище, възприело услугата. С този домейн училището може да има собствен уеб сайт и също служи за електронните пощенски кутии на учителите и учениците. С това училището получава собствена идентичност в Интернет. Учениците запазват тези пощенски кутии до края на живота си и благодарение на регистрациите им в Live@edu могат да поддържат контакт по между си и с учителите дълго време след завършването.
 
Пакетът от приложения в Live@edu осигурява възможност за онлайн съвместна работа на учениците и учителите, електронна поща, инструменти и дисково пространство за съвместна работа онлайн, онлайн комуникация в реално време (чат), възможност за създаване блогове на учителите и учениците на училището в рамките на училищния сайт, създаване на онлайн социални групи и др.
 
Демонстрационен кратък филм за Live@edu може да бъде гледан тук.
 
Приложенията в Live@edu са следните:
 
 
Електронна поща
 
 
Windows Live Hotmail и Microsoft Outlook Live
 
Предоставя на потребителите 5GB пощенска кутия и прикачване на файлове с обем до 10MB за Windows Live Hotmail и 10GB пощенска кутия и прикачени файлове до 20MB за Outlook Live; достъп до електронната поща през пощенски клиент на персоналния компютър или мобилния телефон посредством POP3 или Outlook Connector; антивирусна и анти-SPAM защита; споделяне на календар, контакти и други папки с потребители по избор.
 
 
Съвместна работа онлайн (Online Collaboration)
 
 
 
Microsoft Office Live Workspace е лично онлайн място за съхраняване, достъпване и споделяне на документи и файлове. Услугата не изисква инсталиране софтуер на компютъра. Записаните в Live Workspace файлове са защитени с индивидуална парола и продуктът е разширение на Microsoft Office. Услугата може да бъде достъпва от всякъде и премахва необходимостта от записване на файлове на USB флаш устройства и други носители. Предоставяния капацитет за съхранение на данни за всеки потребител е 500 MB. Всеки документ може да бъде не по-голям от 25 MB.
 
 
Услуга подобна на Live Workspace, но се отличава по това, че в Live SkyDrive може да бъдат създавани лични, споделени и публични папки. Максималният капацитет за съхранение на данни, предоставян на всеки потребител е 25GB. Документите, записани в Live SkyDrive може да бъдат достъпвани от всякъде и по всяко време.
 
 
Microsoft SharedView е продукт, с който един потребител може да споделя компютъра си до 15 други потребители, с които едновременно в реално време да редактират един документ.
 
 
Уеб базирана услуга, която предоставя възможност на студентите да създават виртуално пространство за групови проекти, клубове към учебното заведение, споделяне на индивидуалното дисково пространство с избрани потребители или превръщането му в публично достъпно, създаване на блогове и на групови дискусии.
 
 
Комуникация
 
 
 
Windows Live Messenger е програмата за чат на Майкрософт. Предоставя възможност за: групов чат с до 15 потребителя едновременно; търсене в онлайн енциклопедията на Майкрософт Encarta; споделяне чрез Sharing Folders на файлове, които са твърде големи за прикачване към електронно писмо и изпращане на SMS.
 
 
Услуга за изпращане на кратки съобщения – чрез SMS, електронна поща или програма за чат. Тези съобщения могат да бъдат вътрешни на учебното заведение, обща информация – новини, прогноза за времето, спортни резултати и мн. др. Възможно е създаване на къстомизирани съобщения до избрани потребители.
 
Мобилни услуги
 
Live@edu е достъпен през мобилен телефон. Windows Live Spaces, Hotmail и Messenger са достъпни през WAP. Възможно е електронни писма да бъдат получавани с e-mail клиент чрез POP3. Windows Live for Mobile позволява push e-mail на мобилните телефони Nokia и тези с Windows Mobile.
 
Създаване на групи в Windows Live
 
Windows Live притежава функция за създаване на групи – потребителите имат възможност посредством тези групи да комуникират и да работят съвместно онлайн. Може да бъде воден групов разговор/чат. Групите притежават календар, който може да бъде интегриран с индивидуалния календар в Windows Live.
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/