Ученици

Kodu – език за програмиране на игри от деца

Kodu е език за визуално програмиране, предназначен специално за създаване на игри. Разработен е така, че да бъде достъпен за деца и да се ползва с удоволствие от всеки.

 

Kodu предоставя творческа среда за конструиране, изграждане и играене на собствени игри. Ядрото на проекта Kodu е потребителския програмен интерфейс. Езикът е прост и изцяло базиран на икони. Програмите са композирани от страници, разбити на правила, които допълнително са разделени на условия и действия. Условията биват оценявани едновременно.

 

Езикът е създаден специално за разработка на игри и осигурява специализирани основни, произхождащи от игри сценарии. Програмите са изразени във физически термини с използване на понятия като зрение, слух и време за контролиране поведението на героя. Kodu може да представи напреднали концепции за игрови дизайн по прост, директен и интуитивен начин.

 

Kodu притежава няколко характеристики, създадени на база обратната връзка, получена от училищата по време на програмата за ранен достъп до продукта:

  • Потребителски интерфейс с мишка и клавиатура – игровият контролер вече не е необходим;
  • Ключови подобрения на програмния език;
  • Характеристика за експорт на игри, позволяваща съхраняване на игри под формата на документи, които е възможно да бъдат изпращани по е-поща и записвани на сървър за общ достъп;
  • Поддръжка на обширен кръг хардуер;
  • Лесно инсталиране.
 

Програмата работи на игровата конзола Xbox на Microsoft, позволяваща бърз дизайн чрез използване само на игрови контролер за вход. Kodu Game Lab може да бъде свален безплатно от официалния сайт на Microsoft.

 

Актуална информация за Kodu може да бъде четена в официалния блог на продукта.