Мнения

Khan Academy в България се включва в световната инициатива Giving Tuesday

След като в последните години така нареченият „Черен петък” или „Black Friday” стана популярен и в България, сдружение „Образование без раници“ (KhanAcademyза България) реши да се включи и инициира така нареченият „Giving Tuesday“ или „Даряващ вторник“.

„Black Friday“ е денят след американския празник за Деня на благодарността, когато повечето търговски вериги предлагат огромни предколедни отстъпки, а потребителите изхарчват десетки милиарди долари само за един ден.

През 2012 г. стартира обаче и инициативата „GivingTuesday“ или „Даряващ вторник“, която обединява милиони хора, компании и организации с една проста цел – да концентрират усилия в един ден и да дарят и върнат по нещо обратно на общността, след лудото пазаруване на„Черния петък“. На „GivingTuesday“ се набират средства за каузи, провеждат се събития, които учат децата на благотворителност, организират се инициативи „по съседски“ или просто се отбелязва щедростта като ценност.

„GivingTuesday“ се провежда всяка година във вторника след Деня на благодарността (в САЩ), като през 2015 г. в инициативата се включват над 700 хил. души в 71 страни по цял свят и само онлайн за различни каузи са събрани 116млн. долара. Компании и организации като Microsoft, Mashable, Google, UNICEF, Cisco, PayPal и много други се включват редовно по различен начин.

През 2016 г. „GivingTuesday“е във вторник,29-ти ноември. Сдружение „Образование без раници“ се присъединява към тази вече глобална инициатива, призовавайки всички хора и организации в България да фокусират вниманието си не върхупредколедното харчене, а върхупредколедното даряване на средства и на всякаква подкрепа – за онези добри и смислени каузи, които намират за нужни и важни.

Идеята е изключително лесна и проста, защото всеки има по нещо, което да дари.Всички, които разпознават нуждата от качествено безплатно образование за децата в страната, съизмеримо с онова, което техните връстници получават другаде по света, ще могат да дарят за превода и популяризирането на известната KhanAcademy, най-развитата онлайн платформа за образование в глобален мащаб, безплатна за всички.

Каузата има своя краудфъндинг кампанията в платформата GlobalGiving(https://goto.gg/23525). На 29 ноември, GivingTuesday, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс ще увеличи с 50% всяко дарение за KhanAcademyна български (в размер до 1000 долара), направено по възможност веднага след 7:00 ч., до изчерпване на общо 500 хил. долара, предвидени от Фондацията на Гейтс заGlobalGivingза този специален ден.

Надяваме се, че повече хора и организации в България също ще последват този пример и ще подкрепят каузите, в които вярват. А тези, който вярват в силата на новите технологии в образованието и на достъпното образование за всички – ще подкрепят KhanAcademyна български (https://goto.gg/23525)!

Розалина Лъскова, изпълнителен директор, „Образование без раници“

Източник: „Образование без раници“