Мнения

Internet Explorer 9 вече е достъпен за всички потребители

Майкрософт обяви на финалната версия на  Windows Internet Explorer 9 на 40 езика. Бета версията на Internet Explorer 9 е най-популярният бета браузър на Майкрософт, с повече от 40 милиона сваляния и над 2% пазарен дял при потребителите на Windows 7.

Над 250 топ сайта от цял свят вече се възползват от възможностите, които им предоставя Internet Explorer 9, за да доставят едно по-различно изживяване на своите потребители (повечето от сайтовете могат да бъдат намерени на http://www.BeautyoftheWeb.com). Заедно с тези партньори, сред които са Amazon, eBay, CNN, Facebook, Twitter, WordPress, Wall Street Journal и USA Today, Майкрософт достига до над 1 млрд. активни интернет потребители.

Партньори от целия свят оптимизират сайтовете си, като използват възможностите на  Windows и Internet Explorer 9 и доближават уеб пространството до обикновените десктоп приложения. Такъв партньор на Майкрософт е и Netinfo. “Internet Explorer 9 е определено много по-бърз, а дизайнът е изчистен и опростен. Ние вече сме оптимизирали сайтовете си за новия браузър и се радваме, че той предлага много по-добри възможности за персонализация, а сигурността е засилена, което е допълнителен плюс за потребителите“, заяви Лъчезар Иванов, бранд мениджър на информационните сайтове под марката Netinfo.

Според Ива Белокапова, маркетинг мениджър на Инвестор БГ АД: “Все повече потребители прекарват много време в Интернет. Internet Explorer 9 им дава възможност да ползват любимите си сайтове по-лесно, браузърът изглежда като още един прозорец на Windows 7,  позволява пин-ване на сайтовете и по-добра графика, което е важно за потребителите на Investor.bg, Dnes.bg и Aha.bg. Те вече могат да следят събитията в таскбара си.“

Все повече хора се интересуват от любимите си сайтове, а не от това чрез каква технология/браузър достигат до съдържанието, което ги интересува. С Internet Explorer 9 Майкрософт се стреми да покаже това съдържание по най-добрия начин, като в същото време се гарантира висока степен на сигурност и защита на личните данни.

Закачени сайтове 

Internet Explorer 9 е разработен, за да поставя сайтовете на преден план и в центъра на вниманието с помощта на Windows 7, като прави интернет преживяването още по-красиво. Функционалности като „закачени сайтове“ (Pinned Sites) и JumpList дават възможност на хората да слагат любимите си сайтове директно върху лентата със задачи в Windows 7, както десктоп приложенията, и после бързо и лесно да извършват дейности, свързани с тези сайтове, като да отварят пощата си, да сменят радио станцията, да бъдат информирани бързо за новините или да получават съобщения от приятели.

Сигурност и защита на личните данни

Уеб пространството става все по-уязвимо на атаки. Internet Explorer 9 е разработен като сигурен браузър и съдържа богат набор от вградени технологии за сигурност и защита на личните данни, които пазят потребителите онлайн.

През декември Майкрософт въведе Tracking Protection в Internet Explorer 9, което дава възможност на потребителите да контролират каква информация споделят, когато сърфират, като потребителите могат да посочат с кои сайтове не желаят да споделят информация. Потребителите добавят Tracking Protection списъци към Internet Explorer 9, а партньори като PrivacyChoice, TRUSTe, Abine и Adblock Plus създават такива списъци.

Зловредният софтуер е заплаха номер едно към сигурността на потребителите онлайн. Internet Explorer 9 предоставя първия Download Manager с вградена SmartScreen malware защита.

Браузърът също така въвежда SmartScreen download reputation, иновативна функционалност на браузъра, която използва reputation data, за да премахва ненужните предупредителни съобщения и показва само съобщения, когато рискът от това даунлоудът да съдържа зловреден код е по-голям. Проучвания показват, че Internet Explorer 9 блокира 99 % от зловредни атаки (socially engineered malware), пет пъти повече от Firefox и 33 пъти повече от Chrome.

Новите неща в  Internet Explorer 9, вече представени и в Release candidate версията:

Internet Explorer 9 включва следните нови функционалности:

–  “Chakra” JavaScript engine превежда, компилира и изпълнява код паралелно, като се възползва от няколко процесорни ядра.

–  За да продължи фокуса върху информацията, а не върху браузъра, са направени следните добавки в RC:

     o    Нотификациите с по-малка важност ще бъдат автоматично пропускани, дава се приоритет на нотификациите с по-голяма важност, за да не пречи браузърът на работата на потребителя;

     o    Табовете ще могат да бъдат нареждани на отделен ред, като така ще оставят повече място за отворените табове;

     o    „Закачените“ сайтове ще могат да имат повече от една начална страница, което ще позволява да се отварят повече сайтове наведнъж, като се кликне върху закачения сайт;

     o    Ще може да се закачат сайтове към таскбара, където и да е позициониран, и разработчиците ще могат да имплементират drag-to-pin поддръжка директно от сайтовете.

–   В продължение на ангажимента за поддръжка на сигурността на потребителя, са направени следните нововъведения:

     o    Tracking Protection и Tracking Protection Lists;

     o    ActiveX Filtering, който да блокира ActiveX или да не блокира сайтове, на които потребителите вярват;

     o    InPrivate browsing се поддържа от закачените сайтове, за да позволи повече анонимност още от таскбара.

–    В Internet Explorer 9 е добавена и поддръжка за CSS2D Transforms, HTML5 Semantic Tag, Geolocation и WebM (когато е инсталиран кодек), за да се поддържа добра съвместимост.

За подробен преглед на новите функционалности в Internet Explorer 9, можете да прочетете тук: http://www.microsoft.com/presspass/presskits/internetexplorer/

За Майкрософт:

Основана през 1975 г., Майкрософт (Nasdaq “MSFT”) е световен лидер в развитието на софтуер, услуги и решения, които помагат на хората и на бизнеса за пълна реализация на техните възможности. През 1999 г. Майкрософт откри свой офис  в България.