Мнения

Facebook угасна сутринта, има заподозрени!

Европа се събуди тази сутрин с неочакван проблем. Той обаче не произлиза нито от финансовата криза, нито от грижите за еврозоната, нито пък от невъзможността на Гърция да обслужва дълговете си. Просто милиони не успяха да проверят последните новости през профилите си в социалната мрежа Facebook.

Според Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет, не е изключено Аnonymous да са изпълнили казаната преди няколко дни заплаха, че могат да сринат Facebook.

Той все пак изрази съмнение, че може и да е някакъв друг срив в системата на най-голямата социална мрежа в света. Официална информация до момента няма.

Сайтът ZDNet съобщава за оплаквания на потребители от Албания, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Франция, Финландия, Германия, Унгария, Исландия, Ирландия, Израел, Италия, Македония, Малта, Норвегия, Холандия, Португалия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Украйна и Великобритания.

Тревожни сигнали са дошли и от Абу Даби, Египет, Гана, Непал, Пакистан, Южна Африка, Шри Ланка, ОАЕ, и Зимбабве.

По всяка вероятност обаче причина за сриването на връзката е проблем с два от сървърите на социалната мрежа, които поради техническа неизправност са спрели да отговарят на потребителски поисквания, смята „Дневник“.

Колкото до хакерите от „Anonymous“, тяхното желание е чрез атака на Facebook да сложат край на една ера в Интернет.