Учители

Facebook етикет за учители

Мрежата на учителите новатори Teacher.bg има удоволствието да съобщи за новоучреденото си партньорство с амбициозния блог за новите технологии и тенденции в образованието „В час“ (vchas.com).

Днес ще Ви представим интересен материал за Facebook етикет за учители, нещо което отдавна се е превърнало в част от ежедневието ни.

Facebook етикет за учители (оригинална статия)
Габриела Миланова

В щата Мисури приятелството между учители и ученици във Facebook е забранено със закон, който се разпростира до всички социални мрежи, в които човек може сам да избира с кого да общува. В България, въпреки че няма официални забрани, съществува табу, свързано с извънкласното общуване между учители и ученици, включително във Facebook. Нормално ли е ученици и учители да бъдат приятели във Facebook? Още повече, морално ли е? Подходящо, подвеждащо, полезно, опасно?

Ако попитаме учениците дали биха искали да бъдат приятели с учителите си във Facebook, повечето ще отговорят: „Зависи от учителя.“ Това само по себе си означава, че не можем да обединим всяка извънкласна комуникация като неприемлива, неестествена или неморална ако самите деца виждат някаква стойност в нея. Напротив, Facebook открива безкрайни възможности в образованието, стига да бъде използван ефективно.

Ако учениците са и ваши Facebook приятели, това автоматично създава ново ниво на общуване и доверие между нас след приключването на учебните часове. През това време се формулират някои правила, които са малко или много универсални за всички.

  • Не изпращайте покани за приятелство на учениците си! Уважавайте личното им пространство и не ги поставяйте в неудобно положение ако не желаят да споделят „истинския” си живот с вас. Може да им споменете, че използвате Facebook, а ако имат интерес, те сами ще ви открият.
  • Не го приемайте лично, ако някой не ви поиска приятелство във Facebook, след като другите вече са го направили. Това не означава, че ученикът не ви уважава или цени. В повечето случаи просто мисли, че няма да одобрите това, което се случва във Facebook профила му, освен ако наистина не ви харесва много много. Ако сте учител, вече сте свикнали с това. Това да ви харесват всичките ви ученици е почти толкова невъзможно, колкото и вие да харесвате всички тях.
  • Използвайте настройките за поверителност, за да скриете дадено съдържание. Това, че сте учителка, не означава, че сте монахиня или че социалния ви живот се изчерпва в класната стая. Вижте се през очите на учениците си всеки път преди да публикувате нещо. Ще ви уважават ли по същия начин, ако го видят? Ако отговорът е не, но много държите другите ви приятели да се насладят на шедьовъра, скрийте го от децата.
  • Използвайте Facebook, за да подобрите комуникацията помежду си. Учениците ценят възможността да ви зададат бърз въпрос и да получат своевременен отговор. Използвайте Facebook съобщенията, за да доуточнявате, обяснявате, напомняте.
  • Станете източник на качествени материали за вашите ученици. Публикувайте интересни статии, снимки, видео в допълнение към материала, който дискутирате в час. Ако вие мислите за уроците си дори когато сте извън час, много по-голям е шанса да вдъхновите и учениците си да направят същото и да изследват темите в повече дълбочина.
  • Създайте Facebook група или страница на класа, където всеки може свободно да публикува мнения в дискусии, снимки, видео, въпроси, а вие ще можете да следите настроенията в учениците си, както и това, което ги интересува, да вземете под внимание техните предложения, както и да публикувате полезни за тях материали и съобщения.

Не се страхувайте да използвате Facebook с учениците си. Това ви доближава една стъпка по-близо до тях и тяхното ежедневие и ви прави по-земен и достъпен в техните очи.