Ученици

Dell пусна в продажба лаптопи специално за ученици

Dell пусна в продажба в Австралия първия модел от серия нетбуци с повишена устойчивост и touchscreen монитори, които са създадени специално, за да бъдат използвани в училищата.
 
Моделът Latitude 2100 е с екран, чувствителен към докосване, гумена обвивка и е водоустойчив.
 
Latitude 2100 е с процесор Intel Atom N270, 802.11/a/g/n безжична свързаност, 1GB RAM и VGA порт. Максималното време на работа със заредени батерии е около пет часа. Предлага се с операционни системи Windows XP, Vista или Линукс по избор. Дискът е SSD и е с капацитет 16GB. Дискът е с малък капацитет умишлено, за да не съхраняват учениците твърде много информация на локалния диск.
 
Компютрите имат външна лампичка, която свети, когато ученикът използва Интернет, за да предупреждава учителя за това. Предвижда се в бъдещи модели да има отделни лампички, които предупреждават за използване на чат програми и за посещаване забранени Уеб сайтове.
 
Компютърът се предлага с пакет за отдалечено управление и характеристики за проследяване при кражба.
 
Австралийски училища вече сравняват Dell Latitude 2100 с други модели, за да извършат покупки по правителствена програма на стойност $19 млрд., включваща и осигуряване на преносим компютър за всеки ученик.
 
Правителството на австралийския щат Ню Саут Уелс (New South Wales) вече обяви официално, че ще осигури за предстоящата учебна година 267 000 мини лаптопа за учениците и учителите в основните училища на щата, за което Teacher.bg уведоми своевременно. Сделката, сключена с Microsoft и Lenovo e за $150 млн. Лаптопите ще са IdeaPad S10e и с операционни системи Windows XP. Предвидено е надграждане към Windows 7. Причината за избора на операционна система са предстоящите характеристики на Windows 7 и добре познатия интерфейс на Windows.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/