Училища

Big Brother на матурите

Ръководството на МОН представи част от пакета от мерки срещу преписване на предстоящите държавни зрелостни изпити. Една от тях е поставянето на видеокамери във всяка от 4000-те зали, в които ще има матури, както и умни датчици за улавяне на съмнителни сигнали, предварително уточняване на точното място, на което ще работи всеки зрелостник.

Презентацията бе направена пред журналисти от зам.-министъра на образованието и науката Диян Стаматов.

„Нашите усилия са насочени срещу онази малка група ученици, които биха преписвали. Те по нечестен начин се изправят срещу голямата  група ученици, които се готвят за ДЗИ.  Искаме да се спре безсмислената търговия с отговори, които вече се предлагат в социалните мрежи“, отбеляза Стаматов.

На шестсекторен екран, чрез който в реално време ще може да се вижда и чува какво става във всяка зала, в която се провеждат ДЗИ. Системата е свързана не само със залата за наблюдение или кабинета на директора на съответното училище, но и с всички 28 регионални инспекторати и с министерството. Там, където се види че се случва нещо необичайно, екранът ще се увеличава, за да се види проблемът и при необходимост да се предприемат бързи мерки.

В МОН 10 експерти ще бъдат пред екраните и ще имат възможност в реално време да наблюдават как протичат изпитите във всички зали.