Институции

9 февруари е Денят за безопасен Интернет

Денят за безопасен Интернет, който ще се отбележи в държавите от Европейския съюз на 9 февруари, ще бъде под надслов „Помисли преди да публикуваш” (Think B4 U Post) и е адресиран към младите хора на възраст под 18 г., използващи социалните мрежи, сайтовете за запознанства (които също са вид социална мрежа), чатове и др. подобни. Целта на провеждането на начинанието под този надслов е да накара младите хора да се замислят преди да предоставят онлайн каквато и да било лична информация. Инициативата е на организацията Insafe.

 

В Деня за безопасен Интернет Европейската комисия ще обяви как интернет компании са изпълнили техни ангажименти да подобрят онлайн безопасността на услугите, които предлагат за младите хора на възраст под 18 г., се казва в съобщение до медиите, отправено от институцията.

 

Според данни на Европейската комисия 41,7 млн. души от държави от ЕС понастоящем са регистрирани в социални мрежи, като голяма част от тях са млади хора, деца и тийнейджъри. Те невинаги обаче осъзнават, че личната информация, която публикуват, като напр. снимки и видео, остава онлайн и е достъпна за всеки, и по този начин се излагат на риск. Кибер тормозът (cyber bulling) се разпространява все повече. Децата и тийнейджърите имат нужда да им бъде напомняно и да бъдат обучавани, напътствани и стимулирани да се отнасят отговорно към самоличността им онлайн, се казва в изявлението на Европейската комисия.

 

Злоупотребите с деца в Интернет в България се увеличават силно и през 2009 г. са два пъти повече, отколкото през 2008 г., според данни на Националния център за безопасен Интернет. През 2009 г. в Националния център за безопасен Интернет са получени 1200 сигнала за злоупотреба с деца онлайн, като 170 от тях са били реални. Тези 170 сигнала били за разпространение на незаконно или вредно съдържание за деца, или незаконно и вредно поведение в Интернет спрямо деца. Най-много сред регистрираните случаи са на разпространение детска порнография в Интернет. Част от това разпространявано съдържание е получено от деца, които доброволно са предоставили свои снимки и видеозаписи в интернет – на свои виртуални „приятели”, или в сайтове за запознанства. Подробности за злоупотребите с деца в Интернет в България, както и информация за фрапиращи случаи, Teacher.bg публикува преди около месец тук.

 

В Деня за безопасен Интернет през 2009 г., осемнадесет интернет компании подписаха европейското споразумение, наречено Принципи на ЕС за безопасно използване на социалните мрежи (European agreement called Safer Social Networking Principles of the EU). По-късно през 2009 г. към споразумението се присъединиха още две компании.

 

Европейската комисия сега ще публикува доклад за изпълнението на тези принципи.


Организаторите на кампанията разпространяват и следния клип, илюстриращ надслова й: