Училища

9-та ФЕГ с нов и вдъхновяващ интериор!

Ученици вдъхват нов живот на своето училище. Възпитаниците на френската гимназия в София преобразиха коридорите на училището и сега събират средства, за да обзаведат още кътове. За целта следващият месец ще направят концерт.

„Бяхме седнали на пода и беше много студено. Започнахме да си мечтаем как можем да седнем някъде“, разказа как е дошла идеята ученичката Маргарита Колева пред Bulgaria ON AIR.

Постепенно мечтата се превръща в реалност, а зад реализацията й стои желанието за промяна. На корково табло всеки ученик поставя своите идеи как трябва да изглеждат училищните коридори.

„Всички закачаха различни листчета с предложения, като имаше много интересни – за дюнерджийници, книжарници, кафемашини, хамаци в коридорите. Естествено някои от тях не са приложими“, разкри и Симеон Найденов, ученик в 11 клас.

До момента учениците са успели да обзаведат два къта от училищния салон. Мебелите за единия са дарение от частна компания. Другите обаче са ръчно изработени от самите ученици.

„Изшлайфани са палетите, после са сглобени на дивани, гумите са оцветени, снимките са налепени…“, разказва още Симеон.

Директорът на 9 ФЕГ споделя, че отдавна иска коридорите да бъдат обновени, но средствата обикновено отивали за други ремонти.

„Гледаме идеите на нашите ученици да бъдат реализирани и за мен училището трябва да ги учи не само на знания по определени предмети, а и на това как човек да постигне мечтите си“, коментира директорът Емилия Богданова.

Учениците, които вдъхнаха нов живот на коридорите във френската гимназия, скоро ще завършат. Въпреки това се надяват направеното от тях да се пази и да послужи за пример в други училища.

Източник: dnes.bg