Ученици

88% от българчетата до четвърти клас са спестовници

88% от децата от първи до четвърти клас имат заделени левчета – спестени от закуски, от сурвакане, от рождени дни и т.н., като в повечето случаи спестяванията са под 100 лева. Българските родители пък масово смятат, че не трябва да говорят с малките по финансови теми. Това разкрива проучване на сдружението „Активно образование“ в рамките на проекта „Финансология“. Мама и татко най-често дават джобни пари на децата си в рамките на 10 -15 лв. на седмица, колкото препоръчват като разумно и експертите.

От „Активно образование“ посочват, че децата не бива да се глезят с големи разходи, но и не бива да бъдат ограничавани с джобни само колкото за боза и баничка. „Те трябва да имат възможност да решават сами колко и за какво да харчат“, коментира Пепи Димитрова, председател на сдружението.

Тя твърди, че българските родители не гласуват доверие на малките ученици и ги държат прекалено изкъсо за финансите, като им дават левчета ден за ден, не за цялата седмица, или пък безотказно им отпускат допълнителни суми. „Това създава у детето усещане, че мама и тате винаги ще насочват и ще помагат. „Всеки прави финансови грешки. Колкото по-рано човек научи тези уроци и се научи да управлява парите си, толкова по-добре“, смята Димитрова.

Според проучването 39% от децата мислят, че трябва да знаят повече за парите, за да могат да си купуват неща, 17% – за да се научат да спестяват, а 28% смятат, че познанията ще им помогнат да разпознават измамите.

Проектът „Финансология“ се изпълнява от „Активно образование“ съвместно с 23-о училище „Фр. Ж. Кюри“ и с финансовата подкрепа на Столичната община по програма „Европа 2018 г.“

Източник: segabg.com