85 нови детски градини от 2006 г. насам!

85 нови детски градини от 2006 г. насам!

От 2006 г. насам сме построили 85 нови сгради на детски градини, такъв темп на строителство никога не имало в София, обяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова по време на инспектирането на работата по реновирането на сградата на старото Боянско училище, която трябва да бъде превърната в детска градина, предаде “Фокус”.

“Един от най-важните ни приоритети това е инвестицията в образование, в децата. Продължаваме с инвестициите, защото това за мен е изключително важно особено предучилищното образование”, посочи тя.

Фанъдкова отчете, че през 2016 г. са направени общо 5 детски градини. “Три чисто нови сгради, две изцяло реконструирани. За следващата година също сме заложили средства. Общо пет нови сгради и четири реконструкции. Част от тях вече започнаха. Ще бъдат завършени следващата година. Други ще започнат следващата година”, посочи кметицата.

Тя отчете, че в район “Витоша” 26-то училище е с цялостно саниране и реконструкция на двора и че се изгражда нова детска градина в “Драгалевци за 4 групи.

По думите й 85 нови сгради на детски градини, означава около 14 500 разкрити нови места през тези години.

“Недостигът вече е напълно преодолян в някои от районите”, каза тя и уточни, че това са всички крайградски райони, плюс райони като “Сердика”, “Илинден”, “Искър”. По думите й в някой от тях е чувствително намален недостигът. Фандъкова посочи, че решението е само в строителството на детски градини.

“Продължаваме и в “Красно село”. Тази година построихме отново една нова сграда към съществуваща детска градина”, коментира столичният кмет и обърна внимание, че все още “Красно село” ,”Триадица”, части от “Младост”, части от “Люлин”, са районите, в които недостигът на детски градини е по-сериозен.

Тя направи уговорката, че това не се отнася за детските ясли, където продължава да се строи.

“Вие знаете, че от години в София работи система за записване в детските градини. Тази система е не само за записване, а за много точна в реално време правене на статистика за това къде, колко кандидати има, колко места не достигат, къде е преодолян недостигът. На база на тази много важна за управленски решения система, ние вече от две години планираме нашата дейност”, каза тя и посочи, че сега се планират средствата, за да се насочват на места, където недостигът е чувствителен.

“Следващата година планираме да започне изграждането в “Манастирски ливади” –изток, “Кръстова вада”. Така че много внимателно планираме нашето строителство”, посочи Фандъкова. По думите й този приоритет ще остане в годините напред.

Източник: dnes.bg

Коментари във Facebook