Мнения

85 нови детски градини от 2006 г. насам!

От 2006 г. насам сме построили 85 нови сгради на детски градини, такъв темп на строителство никога не имало в София, обяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова по време на инспектирането на работата по реновирането на сградата на старото Боянско училище, която трябва да бъде превърната в детска градина, предаде „Фокус“.

„Един от най-важните ни приоритети това е инвестицията в образование, в децата. Продължаваме с инвестициите, защото това за мен е изключително важно особено предучилищното образование“, посочи тя.

Фанъдкова отчете, че през 2016 г. са направени общо 5 детски градини. „Три чисто нови сгради, две изцяло реконструирани. За следващата година също сме заложили средства. Общо пет нови сгради и четири реконструкции. Част от тях вече започнаха. Ще бъдат завършени следващата година. Други ще започнат следващата година“, посочи кметицата.

Тя отчете, че в район „Витоша“ 26-то училище е с цялостно саниране и реконструкция на двора и че се изгражда нова детска градина в „Драгалевци за 4 групи.

По думите й 85 нови сгради на детски градини, означава около 14 500 разкрити нови места през тези години.

„Недостигът вече е напълно преодолян в някои от районите“, каза тя и уточни, че това са всички крайградски райони, плюс райони като „Сердика“, „Илинден“, „Искър“. По думите й в някой от тях е чувствително намален недостигът. Фандъкова посочи, че решението е само в строителството на детски градини.

„Продължаваме и в „Красно село“. Тази година построихме отново една нова сграда към съществуваща детска градина“, коментира столичният кмет и обърна внимание, че все още „Красно село“ ,“Триадица“, части от „Младост“, части от „Люлин“, са районите, в които недостигът на детски градини е по-сериозен.

Тя направи уговорката, че това не се отнася за детските ясли, където продължава да се строи.

„Вие знаете, че от години в София работи система за записване в детските градини. Тази система е не само за записване, а за много точна в реално време правене на статистика за това къде, колко кандидати има, колко места не достигат, къде е преодолян недостигът. На база на тази много важна за управленски решения система, ние вече от две години планираме нашата дейност“, каза тя и посочи, че сега се планират средствата, за да се насочват на места, където недостигът е чувствителен.

„Следващата година планираме да започне изграждането в „Манастирски ливади“ –изток, „Кръстова вада“. Така че много внимателно планираме нашето строителство“, посочи Фандъкова. По думите й този приоритет ще остане в годините напред.

Източник: dnes.bg