Ученици

81 000 деца в България никога не са стъпвали в училище, констатира евродепутат

Да работиш в общност те изгражда като личност. Това заяви българският евродепутат в групата на ПЕС Момчил Неков по време на дискусия за родителството и проблемите на уязвимите групи. Държавата е длъжник на децата, особено на децата, които са уязвими, категоричен бе той. 81 000 деца в България никога не са стъпвали в училище, коментира българският представител в ЕП.

Над 100 000 лица над 8 години са неграмотни, посочи той. Всяко четвърто дете в Европа е застрашено от бедност и изключване, притеснен е Неков. Въпреки това той вярва, че бавно нещата в сферата се подобряват. Вървим напред, заяви той. България е райско кътче, въпреки че имаме проблеми, коментира Неков. Позитивно е, че доходите у нас растат.

У нас ресурсите трябва да се разпределят по-справедливо, за да достигнат до уязвимите групи. Всяко дете трябва да има достъп до образование, здравеопазване и до подходяща детска грижа, каза той. Приоритет на Момчил Неков е борбата с ранно отпадащите деца от училище. Всички деца трябва да имат равен достъп до здравеопазване и образование, категоричен е евродепутатът.

Милена Влахова разкри как могат да се предлагат подкрепящи грижи за децата с увреждания от домовете. В началото имало песимизъм, че може да има социална услуга за децата с уврежданията. В първите дни се сблъскахме с думата „няма“, сподели тя. Влахова разказа, че било трудно да се грижиш за деца между живота и смъртта. Трябваше много бързо да се ориентираме в ситуацията, разказа тя. Трябвало да се изгради кухня за хранене на децата. Част от децата били със сонда, въпреки че нямало нужда от това. Трябвало да се възстанови гълтателния рефлекс на тези деца.

Социалните работници трябвало да се борят за живота и бита на децата. Обичта към децата е лична кауза, категорична е Милена Влахова. Всеки ден е битка за живота на тези деца, подчерта тя. Фокусът трябва да бъде детето, изтъкна Влахова.

Източник: news.bg