Училища

800 училища въвеждат целодневното обучение

В 800 училища в страната ще тръгне целодневно обучение за децата от първи до осми клас през следващата учебна година, съобщава „Монитор“.

За успешната реализация на проекта МОМН ще вложи сериозна сума, като 180 млн. лв от нея ведомството спечели по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

С европейските средства ще се осигури транспортът, включително поевтиняване на храната, издръжката на детето и всичките образователни изисквания към него, предвиждат от просветното министерство. Около 136 000 ученици в цялата страна ще остават след часовете, за да си пишат домашните и да спортуват.

Целодневното обучение ще оползотвори максимално времето на тези от децата, на които се налага да пътуват до училище от друго населено място. С въвеждането му до осми клас министерството си поставя и задачата да намали разликата в успеха на учениците от големите градове и на тези в селата със закрити училища.

В момента целодневното обучение е въведено в цялата страна единствено за учениците в първи клас. То обаче е по желание на родителите. От министерството на образованието планират проекта да обхване и всички втори класове. Постепенно ще се покрият всички класове до осми.

В началото на учебната година родителите ще обявят със заявление намеренията си да оставят или не децата след редовните занятия. Според Столичния инспекторат по образованието, около 80% от родителите в София ще предпочетат целодневната форма на обучение.