Ученици Училища

80% от училища с поне един сигнал за насилие над дете

80% от българските училища са подали поне един сигнал за насилие над дете през изминалата година, става ясно от данни на МОН.

Проучване сред европейските школа пък показва, че България попада сред първите 10 от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема с училищния тормоз.

Затова и УНИЦЕФ, съвместно с МОН, стартира кампания „Заедно срещу насилието в училище“. Целта й е повишаване на чувствителността по темата и намаляване на толерантността към различните прояви на тормоз в училище. Във връзка с кампанията в 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ се проведе първият публичен открит урок за безопасна учебна среда. Той бе изнесен пред петокласници и бе воден от техни съученици от 7-ми клас.

Седмокласниците разиграха пред по-малките постановка, в която петокласниците трябваше да разпознаят различните прояви на насилие в и около училище. Децата посочиха като познато и често срещано кибер насилието в социалните мрежи. Сред мерките за справяне с тормоза в училище, подрастващите посочиха необходимостта да се избягва контакт с конфликтни деца, да се гледа повече позитивно видео и телевизионно съдържание, да се ограничи достъпът на деца до алкохол и наркотици, да не се отвръща на насилието с насилие. Според тях е необходимо и да се работи системно с извършителите.

„За мен като директор винаги е било важно всички ученици в училище да бъдат щастливи и удовлетворени. За голямо съжаление обаче агресията е част от всеки един учебен ден във всяко едно училище и за нея трябва да се говори постоянно, за да се намалява във всичките й форми, особено в днешно време, когато тя е най-силна във виртуалното пространство, своеобразната нова вербална и кибер агресия“, заяви от своя страна директорът на школото Диян Стаматов.

Източник: monitor.bg