Училища

80% от детските градини и училища нямат доверие на ДАЗД

80% от детските градини и училища нямат доверие на ДАЗД. Това заяви председателят на синдиката на българските учители Янка Такева пък заяви, като се позова на проучване, направено от синдикатите. Такева също разкритикува работата на държавната агенция за децата, която прехвърляла винаги вината върху учителите и се „държала високомерно“ с Министерството на образованието и науката. 

Офелия Кънева от своя страна призна за проблемите, които бяха засегнати и заяви, че не бива повече българските учители да се чувстат неподкрепени от ДАЗД.

„За една година не мога да изкупя греховете на 8 години заспала система“, заяви Кънева. 1839 са случаите на насилие над деца за 2015 година. 60% от момчетата, станали свидетели на насилие, също се превръщат в насилници. Това стана по време на междувременно на кръгла маса за детската агресия и насилието над подрастващите, организирана от омбудсмана Мая Манолова. За голям брой от случаите не е подаден сигнал, тъй като децата се притесняват да споделят, ако са обект на домашно насилие.

Едва 11% от тях го правят. Според данни на УНИЦЕФ 39% от родителите биха използвали физическото наказание като метод за възпитание. 6 от 10 деца пък редовно са подложени на насилие.

Източник: actualno.com