Ученици

80% от възрастните първолаци си взимат изпитите

80% от възрастните, които се обучават по програма „Нов шанс за успех“, успяват да издържат изпитите.

Така те могат да получат документ, който им дава възможност да се включат във формалното образование или в курс за професионална квалификация.

Това съобщи Евгения Костадинова, ръководител на проекта и шеф на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН. Тя и зам.-министър Таня Михайлова участваха в конференция за ограмотяването, която започна днес в Пловдив и се организира от просветното министерство и Пловдивския университет.

„Нов шанс за успех“ стартира по ОП „Развитие на човешките ресурси”, като са ограмотени над 16 000 обучаеми. До края на тази година проектът работи по ОП „Наука и образование за
интелигентен растеж”.

„Той е възможност за хора, които не са ходили на училище, които са ходили малко, които нямат основно образование, както и за такива, които са се готвили самостоятелно, да се явят на изпит и да валидират уменията си. Много е важно да се включат онези, за които българският език не е майчин, и са отпадали през годините“, обясни Михайлова.

Тази година възникна известен смут заради новата възможност 5., 6. и 7. клас да се взимат с предишния хорариум, но последователно, а не по клас на година като преди. Така 3 класа вече могат да се вземат за 9 месеца. Според директори това може да предизвика обратен ефект – по-лесно за се отпада от училище, когато се знае, че може да се навакса по- късно за броени месеци и със стипендия.

„Това са 3 различни модула, които са самостоятелни. Все пак не говорим за ученици, които ще изберат вместо да идат в училище, да минат този формат, а за хора в друга възраст, които работят по адаптирани програми. Няма място за притеснение“, коментира Таня Михайлова.

Източник: marica.bg