Ученици Училища Учители

8 февруари – Международен ден за безопасен интернет

На 8 февруари отбелязваме Международния Ден за безопасен интернет. Над 140 държави от всички континенти ще отбележат за 19-и път този ден, в който да си направим равносметка какво сме направили и дали правим достатъчно, за да осигурим по-безопасно ползване на интернет от децата. Националният център за безопасен интернет ще предложи богата програма онлайн от 10:00 до 13 часа на този линк https://us02web.zoom.us/j/82217860863?pwd=V2ROYTY0ZkFVUUZlTy8xZlVMdzVSdz09#success. Каним Ви да се включите в реално време и чрез профила на Teacher.bg във Фейсбук. Запознайте с програмата на събитието.

Дискусионният формат и тематиката на събитието бяха определени от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет. Сред обсъжданите теми ще бъдат различни аспекти на превенцията на онлайн насилието и агресията. Трите основни дискусионни панела, водени от младежите, ще бъдат посветени на онлайн насилието, дезинформацията в интернет и онлайн игрите. Експерти и представители на различни държавни институции, ИТ компании и неправителствени организации, членовете на Обществения съвет към Центъра за безопасен интернет, както и младежи от различни младежки мрежи и организации ще вземат участие в дискусиите. Целта е да се изведат конкретни препоръки към институциите, a също към родителите, младежите и професионалистите, работещи с деца, за ефективна превенция на насилието и дезинформацията в интернет.

По традиция Денят за безопасен интернет ще постави и началото на кампанията „Дни на медийната грамотност“ на Коалицията за медийна грамотност, съоснована от Центъра за безопасен интернет и на обща кампания с партньорски организации за Деня на розовата фланелка, посветена на превенция на насилието и тормоза в училище и онлайн.
Редица училища, библиотеки и общини в България вече готвят свои събития за отбелязване на Деня за безопасен интернет.

Източник: Safenet.bg