Институции Училища

Престъпна схема цели да измъкне от училищните бюджети от 500 до 3000 лева

Недобросъвестни граждани завеждат дела срещу училища в страната по Закона за достъп до обществена информация, алармира директорът на школото в пазарджишкото село Паталеница.

Според Никола Колев става въпрос за престъпна схема, която цели да измъкне от училищните бюджети от 500 до 3000 лева. Как се случва всичко?

По Закона за достъп до обществената информация, запитващият трябва да получи отговор от запитаната институция. Исканата информация става чрез имейл, най-често в почивни или ваканционни дни.

„Писмото, което се получава, е от частно лице. Не е от организация, няма изходящ номер, няма подпис, печат“, споделя пред БНР директорът, според него исканата информация е безобидна, но ако не бъде дадена в срок, започват да се завеждат съдебни дела.

До момента съдебни искове са предявени към над 150 директори на учебни заведения.

„Лошото е, че съдилищата прекратяват производството, но оттам насетне пък този, който е завел делото, предявява искове за съдебни разноски, за адвокатски хонорар, като минималната сума е 500 лева. Говори се за суми от порядъка на 3000 лева, което вече наистина може да ощети сериозно училищния бюджет“, каза Колев.

Заради схемата директори от различни учебни заведения в Пазарджик, Пловдив и Стара Загора започват подписка с искане за промяна на Закона за достъп до обществена информация. Те настояват да се определи точен регламент при искането и подаването на информация, защото в момента частни лица злоупотребявали. Съюзът на работодателите в системата на народната просвета също подкрепя подписката.

Никола Колев допълва, че подобни подписки ще се организират във всички останали градове в страната, за да се намери начин Законът за достъп до обществената информация да играе своята позитивна роля, а да не бъде използван за нечисти цели.

Източник: dnes.bg