Институции Училища

Изземват оръжия от училище, МОН работи с полицията

Това не е масова практика, това е конкретен случай, фрапиращ случай. Говорим за училище с много деца в него – 960 ученици и действително учителите понякога влизат в несвойствени роли като полицейската.

Това заяви зам.-образователният министър Деница Сачева, която коментира уникална ситуация – в училище „Неофит Рилски” в Самоков масово се изземват оръжия. Става въпрос за ножове, най-вече популярният модел „пеперуда“, боксове, електрошокови палки.

„През учебната 2018/2019 са 9 бокса, 8 ножа и 2 електрошокови палки“, казва Мариан Бончев, инспектор в „Детска педагогическа стая“ в РУ Самоков. „Те сами идват, клеветят се, госпожо, едикой си има в себе си бокс“, казва директорът на ОБУ „Неофит Рилски” Мариана Солунска. „Учителите ни е страх, защото особено по-големите деца, 8-9ти клас изпитват понякога агресия. Такава, че ние не знаем дали няма да се нахвърлят върху нас“, коментира главният учител Иванка Николова.

Пред Нова телевизия Сачева увери, че МОН работи с полицията и на родителите на деца, носели оръжия в училище, ще бъдат наложени глоби, които могат да варират между 50 и 1000 лева, а носилите оръжия ученици ще трябва да понесат превъзпитателни мерки. Общинската комисия за борба с противообществените прояви трябва да наложи глобите, добави зам.-образователният министър. Тя обаче призна, че имало случаи на служители, налагали глоби и спирали социални помощи заради безотговорност на родители, непускащи деца на училище или неглижиращи ги. И за пореден път поиска криминализиране на такова поведение, както МОН искало от много време. Предполагам е станало модерно в това училище да носиш оръжие, да се защитиш, продължи Сачева.

А на въпрос каква трябва да е работата за поправяне на ситуацията, зам.-министърът посочи работата с родителите. По въпроса с т.нар. гей брошури в училища в Ямбол стана ясно, че са наложени дисциплинарни наказания на виновни служители от РЗИ, отговорни за разпространението на материалите. По наша информация говорим за по-малко от 100 брошури, обясни Сачева, която предположи, че скандалът направил брошурите по-популярни и темата стигнала до много повече хора от втора ръка, отколкото от първа.

Източник: actualno.com