Институции Училища

76 млн. лв. са средствата по програмите за развитие на училищното образование

76 млн. лв. са средствата за 2019 г. по националните програми за развитие на училищното и предучилищното образование. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на изслушване в парламента. „Средствата по националните програми за развитие на училищното и предучилищното образование са 76 млн. лв. тази година.

С тях се реализират тези средства, с които не може предварително да се определи в кое училище или детска градина ще се реализира даден проект“, обясни Вълчев. Той посочи, че за миналата година предвидените средства са били по-малко, но МОН е дофинансирало и така изразходваните средства са били около 80 млн. лв.

По думите му това най-вероятно ще се случи и през 2019 г. „Националите програми са пилотирали много политики и дейности в системата. Някои от дейностите, които в момента се финансират институционално, са започнали точно чрез национални програми“, припомни той и като пример даде закуските в училище и кариерното финансиране.

„Около 580 училища – или около 4000 ученици, ще се включат в програмата за насърчаване на иновациите. Тя включва обмен на практики, взаимно насърчаване“, каза още Вълчев и посочи, че тази програма и този дизайн на програмите трябва да се увеличават и насърчават.

Образователният министър подчерта, че днешните училища трябва да взаимодействат повече с бизнеса и с другите заинтересовани страни.

Източник: actualno.com