Мнения

75% от произведенията в новите програми са от български автори

От 120 литературни произведения, които ще се изучават по новите програми във втори, шести и осми клас, 90 са от български автори. 56% от учебния материал по история е посветен на нашето минало, останалата част е на световната история, каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева  в предаването “Денят започва” по БНТ.

Министърът обясни, че в процеса на обществени обсъждания на програмите, се е наложило мнението да се включат емблематични за литературата ни текстове. Тя даде пример с Иван Вазов и изброи произведенията “Немили недраги”, “Една българка”, “Българският език”, из “Епопея на забравените” – “Левски”, “Опълченците на Шипка”, “Паисий”, от романа “Под игото” – главите “Представлението”, “Гост”, “Новата молитва на Марка” и “Пиянството на едни народ”. Ще се учи и “При Рилския манастир”, “Новото гробище на Сливница”, “Елате ни вижте” и “Дядо Йоцо гледа”.  От Алеко Константинов ще се изучават откъс от “„До Чикаго и назад”, “Разни хора, разни идеали”, а от “Бай Ганьо” – главите “Бай Ганьо пътува”, “Бай Ганьо се върна от Европа” и “Бай Ганьо на гости”.

Вчера приключи събирането на становища по новите учебни програми за втори, шести и осми клас, припомни министър Кунева и обясни, че предстои да се обобщят предложенията и да се обявят окончателните програми.