Мнения

75% от произведенията в новите програми са от български автори

От 120 литературни произведения, които ще се изучават по новите програми във втори, шести и осми клас, 90 са от български автори. 56% от учебния материал по история е посветен на нашето минало, останалата част е на световната история, каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева  в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Министърът обясни, че в процеса на обществени обсъждания на програмите, се е наложило мнението да се включат емблематични за литературата ни текстове. Тя даде пример с Иван Вазов и изброи произведенията „Немили недраги“, „Една българка“, „Българският език“, из „Епопея на забравените“ – „Левски“, „Опълченците на Шипка“, „Паисий“, от романа „Под игото“ – главите „Представлението“, „Гост“, „Новата молитва на Марка“ и „Пиянството на едни народ“. Ще се учи и „При Рилския манастир“, „Новото гробище на Сливница“, „Елате ни вижте“ и „Дядо Йоцо гледа“.  От Алеко Константинов ще се изучават откъс от „„До Чикаго и назад“, „Разни хора, разни идеали“, а от „Бай Ганьо“ – главите „Бай Ганьо пътува“, „Бай Ганьо се върна от Европа“ и „Бай Ганьо на гости“.

Вчера приключи събирането на становища по новите учебни програми за втори, шести и осми клас, припомни министър Кунева и обясни, че предстои да се обобщят предложенията и да се обявят окончателните програми.