Институции Учители

720 учители обучени в ЦЕРН за 9 години

Над 720 учители са посетили Европейската организация за ядрени преминали и са преминали обучение в ЦЕРН (Европейска организация за ядрени изследвания) за последните 9 години.

Това заяви образователният министър Красимир Вълчев при откриването на изложба, посветена на 20 години от членството на България в ЦЕРН.

„Близо 40 български компании участват в ЦЕРН. Там работят 120 наши учени, а над 720 учители са посетили Европейската организация за ядрени изследвания и 4000 ученици.“, обясни за родното участие в Женева. По думите му ЦЕРН показва, че днешната наука трябва да бъде все по-международна, тъй като страната ни трудно би успяла да направи големи пробиви във фундаменталната наука.

„Българската система на научни изследвания стимулира съвместната работа с останалите държави, най-вече в паневропейските научи структури, които бяха включени в европейската пътна карта. Това е обединение на учени в рамките на Европейския съюз“, допълни Вълчев. До момента най-голямото постижение на родните учени в ЦЕРН е доказването, че интеграцията и сътрудничеството в изследване структурата на материята оказват изключително плодотворно влияние за развитието на много научни области у нас, като физика на високите енергии, ядрена физика, информатика, електроника, медицина.

Около 50% от инвестицията на страната ни чрез членския внос за ЦЕРН, който е 3 390 550 швейцарски франка на година, са се върнали чрез бизнеса, посочи още образователният министър. От 2010 г. страна ни започва и да изпълнява индустриални поръчки за ЦЕРН и за тези предприятия са получили поръчки на обща стойност над 21 милиона швейцарски франка до настоящата година.

„Ако оценим проекта от тази гледна точка, той ще бъде губещ. Но ако го оценим приноса му към световното технологично развитие, ще видим, че той е огромен.“, смята министърът.

Източник: monitor.bg