Училища

700 училища ще имат финансови проблеми през ноември

Очаква се около 700 училища в страната да имат сериозни проблеми с плащането на консумативите си в първия зимен месец – ноември, прогнозират от съюза на работодателите в сферата на образованието.

„Около 40 на сто от нашите членове няма да имат възможност да си платят режийните в края на годината. Обикновено винаги има някакъв процент закъсали училища, но той е по-нисък“, коментира пред „Стандарт“ зам.-шефът на организацията Надежда Николчева.

Според нея до голяма степен проблемът е предизвикан от наложеното увеличение на учителските заплати с до 8%, което е изсмукало ресурсите на някои от училищата.

Тази година проблемът дойде до голяма степен заради насилственото увеличение на заплатите с 8 на сто, което изсмука ресурсите на някои от училищата“, каза Николчева.

Това се отнася преди всичко за малките училища, където по-трудно се достига необходимия баланс на база делегирания бюджет, формиран от броя на обучаващите се деца.

„Искаме образователното министерство да си направи собствена статистика, за да се види колко училища реално имат нужда от пари. В началото на септември ще имаме среща с тях и синдикатите“, каза още Николчева, цитирана от изданието.