Училища

700 училища в България нямат физкултурен салон

Повече от 1500 училища в страната не предоставят нормални условия за спорт на своите ученици. 700 от тях не разполагат с физкултурни салони, а в над 850 съоръженията (салони и спортни зали) не са добре поддържани.

Това показва справка на Министерството на образованието, цитирана от „Строителство имоти“.

Лошо е състоянието и на 2445 открити спортни площадки и игрища. Училищните дворове по традиция предлагат възможност предимно за практикуване на футбол и баскетбол. Недостатъчни са съоръженията за волейбол, бадминтон, гимнастика и др.

Едва 50 са училищата у нас, които разполагат с басейни. Още по-притеснителна е бройката на работещите – около половината.

Състоянието на много от съществуващите площадки, салони и игрища не отговаря на съвремените стандарти и изисквания за безопасност на ползващите ги. Баните и санитарните възли също не се поддържат в най-добър вид.

Специалисти са категорични, че средствата, които се отпускат на училищата за ремонти трябва да са повече. Сега парите отиват основно за неотложни нужди по реконструиране на основните корпуси на школските сгради.

Спортуването е от особено значение за здравето на подрастващите. В момента вървят няколко програми за здравословно хранене, което обаче няма да има почти никакво значение, ако децата нямат възможност да спортуват активно и разнообразно.